Parerile romanilor despre ce inseamna "Mica Unire". "Cine a infaptuit-o? Mos Ion Roata"

Ultimul update: Vineri 27 Ianuarie 2017 07:00
Data publicarii: Marti 24 Ianuarie 2017 18:31
Categorie: Social

"Marti sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei" sau "Unirea a fost infaptuita de Mos Ion Roata." Sunt cateva dintre explicatiile celor care s-au prins in hora de la Bucuresti.

Cu siguranta, asadar, muzica populara le-a fost mai draga ca istoria. Trist este ca nici autoritatile nu au facut nimic concret in amintirea acelor vremuri.

In Capitala, hotelul Concordia, in care s-a hotarat alegerea domnului Alexandru Ioan Cuza si unirea Tarii Romanesti cu Moldova, a ajuns o ruina.

De ziua Micii Uniri, bucurestenii au petrecut in Piata Universitatii, langa statuia lui Mihai Viteazul. Prea putini dintre cei care au luat parte la spectacolul organizat de primaria Capitalei au stiut, insa, ce anume sarbatoresc.

Reporter: "Astazi e Ziua Nationala"

Cetatean: "Ziua Nationala?

Reporter: "A Romaniei."

Cetatean: "Pai nu e pe 1 decembrie?"

Reporter: "Nu, e acum, pe 24"

Reporter: "Cine a infaptuit Unirea?"

Cetatean: "Mos Ion Roata?"

Cetatean: "Vlad Tepes, parca"

In realitate, in urma cu 158 de ani avea loc Unirea Principatelor Romane, Moldova si Tara Romaneasca. Primul pas a fost facut pe 5 ianuarie, atunci cand in Moldova era ales liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, puternic sustinut de Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu.

Flavius Roaita, muzeograf: "Nu provenea dintr-o familie boiereasca care sa fi fost implicata pana atunci in conducere, parea asa un om politic neutru"

Pentru ca niciun document nu interzicea desemnarea aceluiasi domnitor si in Tara Romaneasca, liderii unionisti de la Bucuresti au profitat de alegerea lui Cuza la Iasi si au reusit sa impuna candidatura lui si la Bucuresti, in detrimentul altor propuneri. Oamenii politici din Tara Romaneasca au inteles ca in acest fel pot pune pune marile puteri in fata faptului implinit.

Tara in care traim acum, pretuieste, insa, prea putin, istoria.

Hotelul Concordia a gazduit o intalnire istorica pentru Romania in noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859. S-a decis numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Tarii Romanesti, dupa ce acesta fusese deja ales domn al Moldovei.

De ani de zile, cladirea este lasata in paragina, chiar daca vorbim despre un monument istoric. Singura solutie a fost acoperirea mizeriei cu un banner de plastic.

Barbat: "Nici nu-l poti gasi pentru ca nu exista nicio indicatie. Asa sunt eu, roman stupid, sa stergem toate urmele din istorie, astfel incat nimeni sa nu mai reconstruiasca nimic pentru ziua de ieri si cu ocazia asta nu vom putea sa vedem nici ziua de maine."

Istoria mai este adusa la viata doar in muzee. La Muzeul National de Istorie a fost deschisa o microexpozitie cu obiecte personale ale domnitorului Cuza.

Printre exponate se numara un set personalizat cu pistoale de duel, primit in dar de la sustinatorul sau, Napoleon al III-lea, o sabie sau un ceas de buzunar.

De asemenea, sunt expuse celebrele ocale - unitati de masura aparute in perioada domniei sale, precum si ochelarii prim-ministrului Mihail Kogalniceanu.

Iar la Muzeul National Cotroceni poate fi admirata sabia de parada, primita de Cuza de la principele Serbiei. Manerul aurit il infatiseaza pe sfantul Andrei, patronul Serbiei, si este decorat cu smaralde si diamante.

Mica Unire, marcata in toata tara prin ceremonii militare si depuneri de coroane. Initiativa inedita a unor atleti din Galati
Mica Unire, marcata in toata tara prin ceremonii militare si depuneri de coroane. Initiativa inedita a unor atleti din Galati
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cadouri pentru copii
Elevii unei școli din Bacău s-au transformat în Moș Crăciun. Gestul făcut pentru alți copii
Surpriza de care au avut parte 120 de săteni din zone izolate din Bihor
Împreună putem salva o viață. Cum puteți dona pentru primul spital de oncologie pediatrică
Cum a reușit un tânăr român care nu s-a angajat niciodată să creeze o afacere de succes
Serbări de Crăciun. Ce ar trebui să facă părinții pentru a nu pune presiune pe copii
Goana nebună după cumpărături. Cât costă un coș cu bunătăți tradiționale
cozonaci
Zece milioane de cozonaci, în casele românilor de sărbători. Preţul celui tradițional
14 copii de la o casă de tip familial din Alba au primit cadouri de Crăciun
Reacția a doi turiști scoțieni când gustă din slănină și jumări în Sibiu
Motivul pentru care tinerii români se desprind greu de casa părintească. Argumentul lui Ionuț
Școli din Capitală, înfrumusețate de artiști stradali: ”Într-o prima fază oamenii au fost reticenți”
Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului