Comoara din Constanta risca sa dispara, daca Biserica Ortodoxa nu face ceva ca sa o salveze
Sub straturi de funingine sunt sfinti pictati de unul dintre cei mai bine cotati artisti pe piata internationala. Lacasul, ce-i drept, este inclus in patrimoniu, dar frescele pretioase, din pacate se degradeaza an de an.
Nici Ministerul Culturii, nici mai-marii bisericii nu au bani pentru restaurare, iar primaria nu a inclus pretiosul asezamant intr-un circuit turistic.
Putini stiu de valoroasa biserica Sfantul Gheorghe din Constanta, situata intr-o zona centrala a orasului. Ridicata acum aproape o suta de ani, a fost pictata in anii '30 de Nicolae Tonitza, iar comoara zace acum ascunsa, sub straturi de funingine. Multe chipuri de sfinti aproape s-au sters si au aparut si primele crapaturi.
Expertul in Tonitza al celei mai puternice case de licitatii de la noi, confirma valoarea de milioane de euro a acestei picturi si sustine ca e nevoie urgent de restaurare.
"Este o lucrare foarte importanta a lui Tonitza. Sper sa se gaseasca fonduri cat mai repede pentru ca iata lucrarile lui Nicolae Tonitza au atins cea mai mare cota de vanzare in ultima vreme, stim ca "Nudul in iatac" s-a vandut cu suma 280.000 de euro," spune Doina Pauleanu, expert in comertul de arta.
Pentru ca vorbim de o cladire de patrimoniu, orice lucrare trebuie facuta cu aprobarea Ministerului Culturii. Dar parohia nu are nici macar banii pentru intocmirea unui deviz: ar costa cateva zeci de mii de lei.
Chiar daca nu sunt bani pentru restaurare, specialistii spun ca ea trebuie macar curatata astfel incat sa ne bucuram cu totii de pictura lui Tonitza.
Pictura a fost restaurata o singura data, in 1956, de preotul paroh de atunci si de fiica lui, acum in varsta de 75 de ani.
"Initiativa trebuie sa porneasca de la preotul paroh si sa mearga pana la Patriarhie. Este un monument de arhitectura, istoric, asa ca Ministerul Culturii are un mare aport in acest sens de a salva monumentul," sustine dr. Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, Bucuresti.
Biserica ar putea fi inclusa si intr-un circuit turistic, pentru ca aceasta opera a lui Tonitza sa nu se piarda in uitare si nepasare.