Basescu: Acum un an natura a vrut, parca, sa infranga omul, dar s-a lovit de Japonia si nu a reusit

Dată publicare: 14-03-2012 19:56
Dată actualizare: 05-10-2012 19:44


Anul trecut, pe 11 martie, in Japonia natura a vrut parca sa infranga omul, insa i-a fost imposibil pentru ca s-a lovit de o natiune puternica!

Afirmatia ii apartine presedintelui, care a participat la comemorarea victimelor tsunami-ului ucigas, de pe coasta Japoniei. Emotionat, seful statului a felicitat poporul japonez pentru solidaritatea de care a dat dovada, dar si pentru viteza cu care a reusit sa lase in urma o tragedie si sa renasca.

Greu incercata Japonie priveste deja spre viitor, ne-a transmis ambasadorul nipon la Bucuresti.

"Japonia se reface in mod constant. Infrastructura si economia din zonele afectate isi revin intr-un ritm accelerat. As dori sa accentuez faptul ca multe companii japoneze s-au redresat cu o viteza uimitoare. Retelele de aprovizionare au fost repuse in functiune, iar afacerile, studiile si turismul sunt in afara oricarui pericol," a declarat Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei la Bucuresti.

Ambasadorul s-a referit, de asemenea, si la refacerea tarii sale, si, in acest context, a precizat ca investitiile straine sunt bine-venite. "Sprijinul cel mai mare pe care-l poate oferi cineva este sa mearga in Japonia si sa cumpere produse japoneze", a spus ambasadorul.

A trecut asadar un an de cand imagini infioratoare au socat o lume intreaga. Pe 11 martie, la ora 14:46, un cutremur de 9 grade a zguduit arhipelagul nipon. Imediat, un tsunami devastator, cu valuri de pana la 40 de metri inaltime, a maturat tot ce a intalnit in cale.

Cateva secunde i-a luat naturii dezlantuite sa reduce orase intregi la mormane uriase de moloz. In cifre, tragedia nipona a insemnat 19.000 de morti si disparuti. 130.000 de cladiri au fost distruse si alte aproape un milion au fost avariate. Si astazi, 340.000 de sinistrati stau in adaposturi.

Cosmarul va ramane viu in memoria milioanelor de japonezi, care au trait miercuri noi clipe de groaza. Un seism cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter a produs panica pe coasta de est a Japoniei. Din fericire, tsunami-ul format cu valuri de 10 - 20 de centimetri nu a provocat pagube.


VIDEO PROTVPLUS.RO