Romanii nu isi pun paratrasnete pentru ca nu-i obliga legea. Proprietarii de imobile se bazeaza pe vecini si pe Dumnezeu

Ultimul update: Joi 16 Noiembrie 2017 13:36
Data publicarii: Miercuri 26 Iulie 2017 19:07
Categorie: Social

In plin cod de furtuni un paratrasnet va poate salva viata. Vijeliile din ultima vreme au venit insotite de tunete si fulgere, iar multe case, au luat foc dupa ce au fost lovite de trasnet.

Dar legea nu ii obliga pe proprietari sa-si instaleze un asemenea dispozitiv, asa ca multi l-au scos din proiect. Se bazeaza pe cladirile inalte din apropiere sau pe casele care au deja un paratrasnet. Specialistii ne atrag insa atentia ca sistemul are o raza de acoperire de cel mult 15 metri.

La ultima furtuna mai puternica din Timis, cerul a fost brazdat de zeci de fulgere pe minut. Doua case, una chiar de pe o strada din Timisoara au fost traznite si au luat foc. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca imobilele aveau montat un paratrasnet.

In acest cartier rezidential din Timisoara, de exemplu, putem numara pe degete imobilele care au montat un paratrasnet. Proprietarii nu sunt obligati de lege sa isi monteze unul, asa ca multi se bazeaza pe vecini. “N-are sens, am vecinul foarte aproape, care are la 30 de metri si n-avea sens. L-am exclus din proiect. Tocmai a fost un fulger ieri noapte si exact acolo s-a dus. L-am exclus din proiect total. Nu am fost obligat sa il pun, nu l-am pus si m-am bazat pe vecinul"

Dar specialistii atrag atentia ca un paratrasnet acopera doar cel mult 15 metri in jurul lui. Iar daca suprafata construita e mai mare, atunci ar trebui montate mai multe asemenea dispozitive.

Casa din Arad distrusa de un incendiu provocat de un trasnet. Legea nu ii obliga pe romani sa-si monteze paratrasnet

Ioan Damian - sef de lucrari Universitatea Politehnica Timisoara: "Sunt absolut necesare, mai ales la cladirile inalte. Si proprietarii unor cladiri individuale si mai micute e bine sa aiba un paratrasnet, mai ales cand cladirea iese oarecum in evidenta ca altitudine, fata de cele inconjuratoare."

Pretul unui paratrasnet porneste de la doua sute de lei si poate ajunge pana la cinci mii de euro. In prezent, legea obliga montarea acestor dispozitive doar pe cinematografe, spitale, scoli, gari si cladirile care au mai mult de 11 etaje. Asa ca proprietarii de case decid singuri daca isi monteaza unul. Cei mai multi nu vor, desi un paratrasnet le-ar putea salva viata si casa.

"Din ce m-au informat constructorul si proiectantul, e ok daca am impamantare, sunt safe. Asa mi-au spus. Ma gandesc ca legile si normele in vigoare sunt facute dupa un anumit standard, si din cauza asta nu mi-am batut capul foarte mul”, spune proprietarul unei case. “Pana acum, multumesc lui Dumnezeu nu am avut probleme. "

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ne atrag atentia sa ne adapostim imediat intr-o casa ori masina, in cazul unei furtuni cu fulgere si tunete. Sa inchidem usile si ferestrele. Iar daca suntem surprinsi intr-un spatiu deschis sau in padure, sa nu ne intindem la pamant si sa evitam copacii inalti.

Cel putin o persoana a fost lovita de trasnet, iar cateva mii de case au ramas fara curent in urma unei furtuni in Moscova

Cel putin o persoana a fost lovita de trasnet, iar cateva mii de case au ramas fara curent in urma unei furtuni in Moscova

VIDEO PROTVPLUS.RO

rosii

Premiul pe care îl vor câștiga agricultorii din Olt pentru cea mai mare roșie din județ

Scandalul ţânţarilor în Capitală. Cele două tipuri de insecte sunt purtătoare de virus WestNile

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și superstiții de Sf. Ilie: ritualul fetelor nemăritate

Câinele care a păzit un biciclist accidentat pe munte a fost adoptat

E criză de ciobani iar fermierii dau vina pe ajutoarele sociale. Salariul primit de un cioban priceput

Noi reguli în cazul copiilor care călătoresc în străinătate. Ministerul de Interne a modificat legea

mobilitate angajați

Românii, fideli locului de muncă și colegi buni. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Un reprezentant al diasporei spune că mai mulți români au intenția de a ”vizita” Capitala pe 10 august

Mărturisirile Andreei, tânăra salvată de organele prelevate de la un copil: "Nu mi-a fost frică"

Noua campanie online care încurajează tinerii să meargă la piață. Efectul asupra fermierilor

Oamenii din Bacău au ieşit în stradă: de cinci zile nu au apă potabilă. Explicaţia autorităţilor

Atenție la consumul de ciuperci. Pericolele la care se expun cei care cumpără de pe stradă