Romanii nu isi pun paratrasnete pentru ca nu-i obliga legea. Proprietarii de imobile se bazeaza pe vecini si pe Dumnezeu
In plin cod de furtuni un paratrasnet va poate salva viata. Vijeliile din ultima vreme au venit insotite de tunete si fulgere, iar multe case, au luat foc dupa ce au fost lovite de trasnet.
Dar legea nu ii obliga pe proprietari sa-si instaleze un asemenea dispozitiv, asa ca multi l-au scos din proiect. Se bazeaza pe cladirile inalte din apropiere sau pe casele care au deja un paratrasnet. Specialistii ne atrag insa atentia ca sistemul are o raza de acoperire de cel mult 15 metri.
La ultima furtuna mai puternica din Timis, cerul a fost brazdat de zeci de fulgere pe minut. Doua case, una chiar de pe o strada din Timisoara au fost traznite si au luat foc. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca imobilele aveau montat un paratrasnet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acest cartier rezidential din Timisoara, de exemplu, putem numara pe degete imobilele care au montat un paratrasnet. Proprietarii nu sunt obligati de lege sa isi monteze unul, asa ca multi se bazeaza pe vecini. “N-are sens, am vecinul foarte aproape, care are la 30 de metri si n-avea sens. L-am exclus din proiect. Tocmai a fost un fulger ieri noapte si exact acolo s-a dus. L-am exclus din proiect total. Nu am fost obligat sa il pun, nu l-am pus si m-am bazat pe vecinul"
Dar specialistii atrag atentia ca un paratrasnet acopera doar cel mult 15 metri in jurul lui. Iar daca suprafata construita e mai mare, atunci ar trebui montate mai multe asemenea dispozitive.
Ioan Damian - sef de lucrari Universitatea Politehnica Timisoara: "Sunt absolut necesare, mai ales la cladirile inalte. Si proprietarii unor cladiri individuale si mai micute e bine sa aiba un paratrasnet, mai ales cand cladirea iese oarecum in evidenta ca altitudine, fata de cele inconjuratoare."
Pretul unui paratrasnet porneste de la doua sute de lei si poate ajunge pana la cinci mii de euro. In prezent, legea obliga montarea acestor dispozitive doar pe cinematografe, spitale, scoli, gari si cladirile care au mai mult de 11 etaje. Asa ca proprietarii de case decid singuri daca isi monteaza unul. Cei mai multi nu vor, desi un paratrasnet le-ar putea salva viata si casa.
"Din ce m-au informat constructorul si proiectantul, e ok daca am impamantare, sunt safe. Asa mi-au spus. Ma gandesc ca legile si normele in vigoare sunt facute dupa un anumit standard, si din cauza asta nu mi-am batut capul foarte mul”, spune proprietarul unei case. “Pana acum, multumesc lui Dumnezeu nu am avut probleme. "
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ne atrag atentia sa ne adapostim imediat intr-o casa ori masina, in cazul unei furtuni cu fulgere si tunete. Sa inchidem usile si ferestrele. Iar daca suntem surprinsi intr-un spatiu deschis sau in padure, sa nu ne intindem la pamant si sa evitam copacii inalti.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, meteo, casă, fulgere, constructii, trasnet,
Dată publicare:
26-07-2017 19:07