Romanii nu isi pun paratrasnete pentru ca nu-i obliga legea. Proprietarii de imobile se bazeaza pe vecini si pe Dumnezeu

Ultimul update: Joi 16 Noiembrie 2017 13:36
Data publicarii: Miercuri 26 Iulie 2017 19:07
Categorie: Social

In plin cod de furtuni un paratrasnet va poate salva viata. Vijeliile din ultima vreme au venit insotite de tunete si fulgere, iar multe case, au luat foc dupa ce au fost lovite de trasnet.

Dar legea nu ii obliga pe proprietari sa-si instaleze un asemenea dispozitiv, asa ca multi l-au scos din proiect. Se bazeaza pe cladirile inalte din apropiere sau pe casele care au deja un paratrasnet. Specialistii ne atrag insa atentia ca sistemul are o raza de acoperire de cel mult 15 metri.

La ultima furtuna mai puternica din Timis, cerul a fost brazdat de zeci de fulgere pe minut. Doua case, una chiar de pe o strada din Timisoara au fost traznite si au luat foc. Acest lucru nu s-ar fi intamplat daca imobilele aveau montat un paratrasnet.

In acest cartier rezidential din Timisoara, de exemplu, putem numara pe degete imobilele care au montat un paratrasnet. Proprietarii nu sunt obligati de lege sa isi monteze unul, asa ca multi se bazeaza pe vecini. “N-are sens, am vecinul foarte aproape, care are la 30 de metri si n-avea sens. L-am exclus din proiect. Tocmai a fost un fulger ieri noapte si exact acolo s-a dus. L-am exclus din proiect total. Nu am fost obligat sa il pun, nu l-am pus si m-am bazat pe vecinul"

Dar specialistii atrag atentia ca un paratrasnet acopera doar cel mult 15 metri in jurul lui. Iar daca suprafata construita e mai mare, atunci ar trebui montate mai multe asemenea dispozitive.

Ioan Damian - sef de lucrari Universitatea Politehnica Timisoara: "Sunt absolut necesare, mai ales la cladirile inalte. Si proprietarii unor cladiri individuale si mai micute e bine sa aiba un paratrasnet, mai ales cand cladirea iese oarecum in evidenta ca altitudine, fata de cele inconjuratoare."

Pretul unui paratrasnet porneste de la doua sute de lei si poate ajunge pana la cinci mii de euro. In prezent, legea obliga montarea acestor dispozitive doar pe cinematografe, spitale, scoli, gari si cladirile care au mai mult de 11 etaje. Asa ca proprietarii de case decid singuri daca isi monteaza unul. Cei mai multi nu vor, desi un paratrasnet le-ar putea salva viata si casa.

"Din ce m-au informat constructorul si proiectantul, e ok daca am impamantare, sunt safe. Asa mi-au spus. Ma gandesc ca legile si normele in vigoare sunt facute dupa un anumit standard, si din cauza asta nu mi-am batut capul foarte mul”, spune proprietarul unei case. “Pana acum, multumesc lui Dumnezeu nu am avut probleme. "

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ne atrag atentia sa ne adapostim imediat intr-o casa ori masina, in cazul unei furtuni cu fulgere si tunete. Sa inchidem usile si ferestrele. Iar daca suntem surprinsi intr-un spatiu deschis sau in padure, sa nu ne intindem la pamant si sa evitam copacii inalti.

Cel putin o persoana a fost lovita de trasnet, iar cateva mii de case au ramas fara curent in urma unei furtuni in Moscova
Cel putin o persoana a fost lovita de trasnet, iar cateva mii de case au ramas fara curent in urma unei furtuni in Moscova
VIDEO PROTVPLUS.RO
camin
După ce au construit căminul, și-au dat seama că niciun bătrân nu vrea să stea aici
Manualul unic va dispărea de pe piaţă. Ecaterina Andronescu, pentru Ştirile ProTV: "Nu a fost o decizie tocmai fericită"
Scandal mare. Ciobanii din Tulcea amenință că își vor îneca toate oile în Dunăre
Handbalista Ada Iliescu mai are nevoie de 8.000 de euro ca să audă din nou. Cum poți dona
Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"
Soluţia experţilor UE pentru facturi mai mici. Cum trebuie să ne spălăm
Aglomeratie la metrou miercuri
Angajaţii Metrorex au anunțat că vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile