Romanii saraci si fara carte isi cauta salvarea la munte. Zeci de familii culeg fructe de padure

03-08-2013 19:26


Lipsa locurilor de munca ii impinge pe romanii necajiti si fara carte sa migreze pe timpul verii in varf de munte, in cautare de lucru.

Asa se face ca, in aceasta perioada, zona Sovata se transforma intr-un adevarat furnicar, unde zeci de familii se muta pentru o luna, in speranta ca vor culege destule fructe de padure cat sa-si asigure traiul o vreme.

Cum urci spre varful muntilor Gurghiului, corturile colorate iti fura imediat privirea. Aici isi duc traiul zeci de familii din judetul Mures. Cei care se muta aici, sunt persoane care nu au un loc de munca, iar padurea le ofera sansa sa castige niste bani. Pentru asta parcurg zilnic zeci de kilometrii ca sa adune afine si bureti.

Iacob Viorica, culegatoare: "Aici lucram ca n-avem unde, dar trebuie sa facem un ban sa avem peste iarna si noi sa luam un porc ceva."

Iar pentru ca nu au de unde sa se aprovizioneze, unei femei i-a venit ideea sa isi deschida aici un mic magazin alimentar. La "pravalia" din padure sunt serviti chiar si cu mancare calda.

Moldovan Agnes, proprietar magazin: "Aici am o ciorbica de fasole, aici tocanita de carne, pregatesc pentru 150 de persoane cum cer oamenii."

Oricum, oamenii au o problema, pentru ca cei de la Directia Silvica care preiau marfa le platesc anul acesta doar 4 lei pe kilogram, fata de 6 lei cat era in trecut.

Insa la Rugi, judetul Gorj, unde e plin peste tot de mure, putini sunt localnicii care aduna aceste fructe, chiar daca cererea este mare.

40 de tone de fructe de padure vor sa stranga autoritatile locale, toate pentru export.

Ovidiu CArstoc, seful Directiei Silvice Tg Jiu: "Se pare ca vor ajunge tot in Germania, cei care le-au contractat de la noi au spus ca asta va fi destinatia finala."

Directia Silvica vinde fructele de padure in Germania cu 700 de euro tona. De aici, dupa ce vor fi prelucrate, murele se vor intoarce la noi in tara sub forma de dulceturi si alte derivate, desigur ... mult mai scumpe.
 

Tags: romania, munca, fructe, mure,

VIDEO PROTVPLUS.RO