Românii mănâncă de 4 ori mai mult decât declară. 55% dintre adulți au un surplus de greutate
Peste un milion de români mănâncă o singură dată pe zi, seara sau noaptea târziu şi alţi aproape 500 de mii au 6 mese în 24 de ore.
Nu-i de mirare că, potrivit celui mai recent studiu, 55% din populaţia adultă a ţării se confruntă cu un surplus de greutate.
Cifrele sunt în creştere accelerată, faţă de acum patru ani. Surprinzător e însă felul cum se văd în oglindă cei care ajung la limita obezităţii: interesaţi de alimentaţia sănătoasă şi dornici să facă mişcare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doru a slăbit, în ultimul an, 50 de kilograme. Sărise de 130 şi se încadra la obezitate morbidă, când şi-a dat seama că are de ales între familia lui şi prietenia cu frigiderul.
Doru Popa: "Cum ajungeam acasă, aveam un declic- deschideam frigiderul şi începeam să mănânc. La un moment dat, era soţia însărcinată. Cât de greu îi era ei să se încalţe, îmi era şi mie. Prânzul nu prea îl mâncăm. Ziceam că dacă îl mănânc mă îngraş. Ok, mâncăm sigur seara, noaptea".
Indicele de masă corporală se calculează ca raport între masă corporală şi pătratul înălţimii. În 4 ani, proporţia celor cu kilograme în plus, cu indicele peste 25, a crescut, în România, de la 50 la 55 la sută. Dintre aceştia, 20 la sută au indicele peste 30, adică sunt chiar obezi, însă doar 8 la sută admit că au o problema.
90 la sută dintre români iau cine bogate seară târziu, deşi trec în chestionare o ora-limita absolut rezonabilă.
Durează 10, chiar 20 de ani până când omul ajunge- paradoxal- să se ascundă în asemenea haine supradimensionate. O fustă mărimea 62 poartă o doamnă de 130 de kilograme. Şi totul pleacă de la farfurie.
35% dintre români spun că nu iau niciodată micul dejun. Peste un milion au o singură masă pe zi- evident, hipercalorica- şi în jur de 400 de mii au mai mult de 6 mese în fiecare zi.
Doctor Cătălin Copăescu, medic chirurg: "Numitorul comun este cantitatea de alimente în exces, considerate chiar bio şi de bună calitate. Un jurnal alimentar ar fi o soluţie bună, pentru că recunoaşterea voluntară a cantităţii de alimente este doar 25 la sută din ce se întâmplă în fapt".
Altfel spus, mâncăm de patru ori mai mult decât avem curajul să spunem şi tindem să exagerăm efortul de a slabi. 62 la sută dintre români susţin că fac sport şi nu înţeleg de ce devin tot mai grei.
În lipsa unei schimbări de mentalitate, până în 2030 o treime din bugetul Sănătăţii va fi consumat pe tratamente conexe obezităţii- diabet, boli de ficat şi de inima. Sondajul a fost realizat de IMAS în iulie, pe un eşantion de 1010 adulţi şi o marja de eroare +-3 la sută.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, studiu, mancare, supraponderali, greutate, noaptea, mese, obezi,
Dată publicare:
17-10-2017 18:04