Romanii fac coada la slujbele din Grecia si Cipru. Cat castiga lunar un barman sau ospatar in insulele grecesti
In timp ce unii romani se gandesc unde sa-si petreaca vacanta de vara, altii au inceput sa-si caute slujbe in strainatate, pentru sezonul estival.
Grecii si cipriotii cauta ospatari, barmani, receptioneri si animatoare. Salariul nu depaseste 800 de euro, dar oamenii pot castiga din bacsisuri. Sunt platite mai bine slujbele din Marea Britanie, Franta si Norvegia, unde se cauta mai ales personal medical si informaticieni.
Hotelurile si cluburile din insulele grecesti si Cipru au nevoie la vara de 600 de ospatari, barmani, receptioneri, ajutoare de bucatari si animatoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fire de artist, Radu a terminat Facultatea de Teatru. Insa nu a putut sa lucreze in domeniu, pentru ca era platit prost. S-a specializat ca ospatar si vrea sa-si incerce norocul in Grecia.
Alexandru Marius Radu, candidat: "Chiar daca salariul nu e pe masura asteptarilor, cum se castiga in Germania sau in alte tari, dar e mai mult ca in Romania."
Si bacsisul pe care l-ar putea obtine cantareste mult in decizia romanilor care vor sa munceasca in Grecia. Altfel, salariile pornesc de la 450 de euro si nu depasesc 800 de euro. E drept insa, ca angajatorii asigura cazarea si masa gratuit. Mihai, care a muncit vara trecuta ca ospatar acolo a fost multumit de banii pe care a reusit sa-i stranga si vrea sa se intoarca.
Mihai Andrei Matei, candidat: "Cu bacsisul pe 6 luni reusesti sa mai strangi inca 2 salarii intr-un sezon."
Candidatii trebuie sa aiba intre 18 si 30 de ani si sa vorbeasca limba engleza.
Maria Koutrouli, angajator: "Le oferim cursuri la care sa invete ceea ce trebuie sa faca. Cele mai importante lucruri sunt vointa si comportamentul lor."
Nikos Katsounotos, angajator: "Romanii vorbesc bine engleza, cei mai multi dintre ei, unii dintre ei au experienta in restaurante, puburi, ceea ce ajuta mult si sunt disciplinati."
Si in alte tari sunt slujbe vacante. In Cehia, de pilda, este nevoie de croitorese care sa faca huse pentru scaunele autoturismelor. Polonezii cauta bucatari romanii, iar francezii medici generalisti, infirmiere si kinetoterapeuti.
Locuri de munca in domeniul medical sunt si in Danemarca, dar si in Marea Britanie, unde se mai cauta si informaticieni, iar salariul brut anual ajunge pana la 30.000 de lire. Peste doua milioane si jumatate de romani lucreaza, oficial, in tarile din Uniunea Europeana.