9 din 10 romani mint in CV-uri. TOPUL celor mai frecvente exagerari pe care le gasesc "detectivii" platiti de angajatori


Ultimul update: Sambata 30 August 2014 07:14
Data publicarii: Miercuri 27 August 2014 20:06
Categorie: Stiri Sociale

9 din zece romani isi trec in CV informatii false, sustin specialistii, platiti de angajatori ca sa le verifice. De cele mai multe ori, oamenii inventeaza slujbe pe care nu le-au avut si pretind ca au detinut functii mai importante decat au avut.

Specialistii firmelor care sunt platiti sa analizeze informatiile despre candidati vorbesc personal cu fiecare sursa indicata in CV pentru a verifica trecutul candidatului. Asa au descoperit ca 9 din 10 romani au oferit informatii false despre trecutul lor.

"Cel mai mult se minte in experienta profesionala. Isi pun in CV un job fictiv, mie astea mi se par cele mai grave pentru ca isi inventeaza joburi", spune Irina Arsene, reprezentantul companiei care verifica CV-uri.

In 3 la suta dintre CV-uri experienta personala a fost negata la o simpla verificare de fostii angajatori. In 24 la suta dintre cazuri era indicata gresit perioada de angajare. Alti 12 la suta dintre candidatii verificati si-au umflat importanta functiilor ocupate la fostii angajatori.

"Nu ma asteptam sa fie atat de multe. Se umfla responsabilitatile, se dau nume mai pompoase decat au fost in realitate. Am avut cazuri cand absolventul nu avea diploma", spune Oana Popa, manager de recrutare.

9 la suta nu au putut prezenta o diploma de licenta, spun specialistii. Detectivii de CV-uri au stabilit ca 33 la suta dintre romanii cercetati au publicat pe retelele de socializare informatii despre fostii angajatori. Asa ca specialistii in Resurse Umane vin cu un sfat: grija la mare ce postati pe internet.

"Un candidat care exagereaza in CV si daca se dovedeste ca exagerarea nu corespunde cu realitatea din pacate nu va merge mai departe", avertizeaza Oana Datki, reprezentantul unei companii de HR.

Studiul a fost facut in randul a 1000 de candidati. Este vorba de cei care si-au depus CV-urile si au acceptat in scris sa le fie verificat trecutul.
 

iLikeIT. Metodele prin care puteti vana un job mai bun, cu ajutorul unui CV bine facut
Recrutorii decid in doar sase secunde daca te angajeaza sau nu. Ce ii convinge si ce nu
VIDEO PROTVPLUS.RO