9 din 10 romani mint in CV-uri. TOPUL celor mai frecvente exagerari pe care le gasesc "detectivii" platiti de angajatori
9 din zece romani isi trec in CV informatii false, sustin specialistii, platiti de angajatori ca sa le verifice. De cele mai multe ori, oamenii inventeaza slujbe pe care nu le-au avut si pretind ca au detinut functii mai importante decat au avut.
Specialistii firmelor care sunt platiti sa analizeze informatiile despre candidati vorbesc personal cu fiecare sursa indicata in CV pentru a verifica trecutul candidatului. Asa au descoperit ca 9 din 10 romani au oferit informatii false despre trecutul lor.
"Cel mai mult se minte in experienta profesionala. Isi pun in CV un job fictiv, mie astea mi se par cele mai grave pentru ca isi inventeaza joburi", spune Irina Arsene, reprezentantul companiei care verifica CV-uri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 3 la suta dintre CV-uri experienta personala a fost negata la o simpla verificare de fostii angajatori. In 24 la suta dintre cazuri era indicata gresit perioada de angajare. Alti 12 la suta dintre candidatii verificati si-au umflat importanta functiilor ocupate la fostii angajatori.
"Nu ma asteptam sa fie atat de multe. Se umfla responsabilitatile, se dau nume mai pompoase decat au fost in realitate. Am avut cazuri cand absolventul nu avea diploma", spune Oana Popa, manager de recrutare.
9 la suta nu au putut prezenta o diploma de licenta, spun specialistii. Detectivii de CV-uri au stabilit ca 33 la suta dintre romanii cercetati au publicat pe retelele de socializare informatii despre fostii angajatori. Asa ca specialistii in Resurse Umane vin cu un sfat: grija la mare ce postati pe internet.
"Un candidat care exagereaza in CV si daca se dovedeste ca exagerarea nu corespunde cu realitatea din pacate nu va merge mai departe", avertizeaza Oana Datki, reprezentantul unei companii de HR.
Studiul a fost facut in randul a 1000 de candidati. Este vorba de cei care si-au depus CV-urile si au acceptat in scris sa le fie verificat trecutul.