Romanii de la oras, tot mai preocupati de gradinaritul urban. Tehnologia moderna ii ajuta sa mute gradinile pe blocuri
Manati de dorinta de a manca sanatos, de dorul satelor natale sau pur si simplu de nevoie, romanii de la oras au inceput sa se ocupe de asa-numitul gradinarit urban.
Cei mai multi cultiva rosii si castraveti langa bloc si capsuni pe balcon. Potrivit unui studiu, 7 din 10 persoane, au cel putin un ghiveci cu legume in apartament.
O gradina de langa un bloc este ingrijita de doua familii. Pe langa flori, rosii si capsuni oamenii au si vita de vie.
Ion Florea, proprietarul unei gradini urbane: "E pentru ca sa-ti iei o frunza de vie sa faci o sarma, e sa mananci un strugure vara. Vin copii, nepotii, acum vin si stranepotii."
Povestea se repeta si in alte sectoare. Pe Crina o gasim in mijlocul gradinii sale de la marginea Capitalei. Are cartofi, verdeturi dar si pepeni.
Crina Cranta, proprietara unei gradini: "Preferatele mele sunt fructele, copacii, necesita putina mentenanta si sunt foarte gustoase, sanatoase."
Dar pentru ca in orase terenurile sunt foarte scumpe, tehnologia moderna ne poate ajuta sa ingrijim o gradina chiar si pe terasa blocului. Iata un exemplu. Rasadul este plantat intr-un paharel de turba, care este alimentat cu apa printr-o teava. Tehnologia se numeste hidroponie, iar un metru patrat are nevoie de 7 litri de apa pe luna.
Pentru ca sunt foarte usoare, aceste gradini ar putea aparea pe multe blocuri din Bucuresti. Problema o reprezinta insa pretul, un metru patrat de instalatie costa si 60 de euro. Europenii au dat insa de gustul legumelor crescute in gradini de tip hidroponie. Asa ca in acest moment aceste instalatii se gasesc pe multe blocuri din Roma, Paris, Madrid sau Bruxelles.
Conform unui studiu recent 7 din 10 romani spun ca sunt preocupati de gradinaritul urban. Jumatate au plante in balcon insa cei mai multi au cate un lot mic de teren.