Românii care plătesc o taxă fără să știe pentru ce dau banii. "Total ilegal"
Sătenii dintr-o comună din Gorj plătesc o taxă pentru asfaltul turnat pe câteva drumuri din comună. Dar prea puţini dintre ei ştiau acest lucru.
Cei mai mulţi au plătit taxa de 28 de lei fără să ştie pentru ce dau banii, rămân miraţi când află că la ei s-a inventat aşa ceva. Curtea de Conturi le-a impus autorităţilor locale să recupereze banii de la oameni, dar nimeni nu le-a dat explicaţii celor buni de plată.
Taxa de asfalt a fost stabilită de Primărie și Consiliul Local în urma unui control al Curții de Conturi din 2014. Inspectorii au constatat că finanțarea proiectului de asfaltare a unor drumuri s-a făcut ilegal cu fonduri de la buget și au dispus recuperarea sumelor, circa o jumătate de milion de lei. Consiliul Local a decis că fiecare gospodărie să achite câte 28 de lei pe an, dar oamenii de abia acum încep să afle pentru ce au dat banii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Nu, nu există aşa ceva, că circuli pe asfalt şi să plăteşti, nu e adevărat. Nu cunosc, eu nu am plătit, nici nu ştiu ce să spun.”
Mai mult, localnicii spun că asfaltul este de proastă calitate.
Un singur localnic s-a încăpăţânat să nu achite taxa, iar acum s-a trezit cu sechestru pe maşină, fiind obligat să meargă la primărie pentru a-şi stinge datoriile faţă de bugetul local.
Ion Socol, localnic: ”Total ilegal, să plăteşti o taxă de asfalt pentru că primăria îşi asfaltează prin proiecte, bani colectaţi înainte de la contribuabili, prin hotărâre de consiliu, nu abuziv. Mi-a spus poliţistul că e maşina cu problemă şi să am grijă că mi-o poate sălta cineva din trafic, ceea ce era extraordinar de abuziv, să îmi ridice mie cineva maşina din trafic.”
Taxa nu e însă obligatorie pentru toţi sătenii, dar trebuie achitată de cei care stau la drumul judeţean ce trece prin comună şi care nu folosesc drumurile locale.
Ionuț Stan, primar comună Albeni: ”Nu plătesc cei din satul Prunesti Doseni şi Dealul Magherilor pentru că în 2007 au fost alunecări de teren şi au fost strămutaţi în locaţia Campu Mare - şi cei care stau la drumul judeţean. Cei care stau la Drumului Judeţean plătesc, pentru că toţi locuitorii din comuna Albeni ne folosim de drumurile asfaltate.”
Prefectul de Gorj a anunţat că va verifica legalitatea încasării acestei taxe şi va dispune un control pentru a vedea dacă banii au fost plătiţi legal sau nu de către săteni.