Romanii care locuiesc in Ungaria, afectati de inasprirea controalelor in vami. Stau acum la coada si cate o ora la frontiera
De cand s-au inasprit controalele in vami, din cauza refugiatilor care incearca sa ajunga in vestul Europei, au de suferit si romanii care locuiesc in Ungaria, dar muncesc in tara noastra.
Stau acum la coada si cate o ora ca sa treaca frontiera. S-au mutat peste granita, atrasi de casele ieftine si viata linistita si au fost bine primiti in comunitate. Singurul neajuns ar fi drumul pana la serviciu si inapoi.
Cosmin, in fiecare dimineata, isi bea cafeaua in curte si se joace cu Bob, cainele sau. Insa, de cand s-au inasprit controalele in vama, trebuie sa se trezeasca foarte devreme, ca sa aiba timp sa-si lase fetita la scoala in Oradea si sa ajunga si el la serviciu.
Cosmin si sotia lui, Oana, s-au mutat in urma cu 10 ani la 20 de kilometri de Oradea, intr-un mic orasel din Ungaria. Si-au cumparat acolo o casa mai ieftina decat la noi.
Oana Tent: "Ne-am decis in aceeasi zi. Seara, cand am ajuns acasa, in Oradea, ne-am decis: acolo va fi casa noastra. Si in 3 luni de la acea data am fost mutati."
La scurt timp dupa ce s-au mutat peste granita, cei doi soti s-au bucurat si de primul lor copil. Antonia are acum 10 ani si naveta zilnica e ceva obisnuit pentru ea. Tata o lasa in fiecare dimineata la scoala, in Oradea.
Antonia: "Cateodata ma trezesc la 7 fara un sfert si cand imi pun alarma, la 6 jumate."
Alma in schimb, surioara ei de 3 ani, merge la o gradinita maghiara.
NAGYY IBOLYA, educatoare: "A invatat foarte multe cuvinte, stie poezii, cantece, si-a imbogatit vocabularul si participa la toate activitatile."
Inainte sa iasa pe poarta, Cosmin isi saluta vecinii romani. Toti au aceeasi problema: pierd mult timp in vama, mai ales seara.
Cosmin Tent: "Vama Bors e o vama atipica pentru ca sunt peste 200 de familii care s-au mutat din 2007 pana in prezent aici."
Mirajul caselor cu gradina, luate la pretul unui apartament a atras multi romani. Dincolo de frontiera, preturile pornesc de la 15 mii de euro, pentru o locuinta veche si ajung la 60 de mii, in functie de suprafata si finisaje.
Andrei Gabor: "Patru camere, cu toate utilitatile, cu canalizare, cu incalzire centrala pe gaz, pe lemne, noi am luat atunci cu 9 milioane de forinti. 36 de mii de euro era pretul unui apartament de 2 camere in Oradea. "
In 2000, Andrei Gabor avea 70 de ani. Si-a vandut apartamentul si s-a mutat in Ungaria. Intre timp, pe aceeasi strada cu el au mai venit si alti romani.
Andrei Gabor: "Prima casa care se vede, este o familie din Bistrita. Romanii care au venit si-au luat locuinte aici, practic au repopulat o zona care altfel ar fi ramas pustie."
In apropiere si-a cumparat o locuinta si un profesor, iesit la pensie.
Iosif Buda: "Ne simtim bine ca sintem ca intr-o mica statiune de odihna, va spun sincer."
Mircea s-a mutat de curand in Ungaria. Ii place sa stea curte cu sotia si baiatul de doi ani, dar il supara asteptarea in vama.
Mircea: "Singurul dezavantaj e cu vama, ca stai mai mult, dar avantaje sunt mai multe. Preturile mai mici la case, la alimente, chiar mai ieftine decat la noi in Romania. Combustibilu-i mai ieftin la noi, dar trecem vama, facem plinul, venim inapoi."
Romanii s-au integrat foarte bine in comunitatea maghiara.
Barabas Ferenc, primar Biharkeresztes: "Au inceput sa isi cumpere case prin 2007-2008 din cauza diferentei de pret si pentru noi este un avantaj pentru ca sintem printre putinele comune in care numarul locuitorilor este in crestere."
In multe institutii si magazine exista maghiari care vorbesc limba romana.
Anika, vanzatoare: "Nu-i o limba foarte usoara, dar cat trebuie, stie, cand vine si intreaba de paine sau de orice, putem sa raspundem."
In zona, oamenii nu platesc impozite pe casa si nici pe teren. Si se mai gasesc locuiinte de vanzare, pentru cei care se gandesc sa se mute la vecinii maghiari.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, refugiati, romania, frontiera, vama, coada,
Dată publicare:
19-04-2017 18:27