Cat scoatem din buzunare in acest an pentru bradul de Craciun. Preturile la pepiniere variaza intre 50 si 2.000 de lei
Vin sarbatorile si putini sunt cei care ca nu pun pe lista Mosului bradul de Craciun. Dornici sa isi aleaga singuri pomul de basm si, daca se poate, sa nu plateasca o avere, clientii se indreapta tot mai mult spre pepiniere.
In functie de soi, preturile variaza intre 50 si 2.000 de lei. La numai 10 km de Sebes, Petru Faur are de 7 ani o pepiniera cu brazi romanesti. A investit peste 12.000 de euro, dar are acum 2.500 de pomi extrem de frumosi. Ideea i-a venit dupa ce a vazut ca anual se taie mii de brazi inutil, pentru ca in final sa ajunga pe foc.
„Consider ca e o alternativa la ceea ce e in piata, de aceeea am facut aceasta pepiniera sa vand brazi, am foarte multe solicitari. Sa si-l aleaga ei, sa vada unde a crescut, cum a crescut", spune proprietarul.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
„E foarte bogata coroana, un verde pronuntat, o crestere speciala. E bine sa tai prima crestere din partea de jos, ramane ultima crestere, se indreapta crengutele, trebui toaletat si in sase ani obtii alt pom", spune Petru Faur.
Clientii sunt la randul lor multumiti ca pot alege. „Vreau unul asa ca asta pentru mine si familia mea si inca 5 pentru niste prieteni, ca anul trecut am fost multumiti. Sase bucati asa la 2 metri si m-ar interesa pretul. 60 de lei", spune un client.
La o alta pepiniera, de data aceasta din judetul Salaj, vedete sunt brazii adusi din Olanda, Austria si Germania. Costa intre intre 30 si 2000 de lei .
"Cele autohtone nu au coroana atat de bogata, cresc mai repede, dar calitativ nu sunt atat de frumosi. Cei din strainatate cresc mai greu, in 7-8 ani, dar sunt mult mai frumosi", spune Zoltan Beres, inginer agronom.
Peste 100.000 de pomi de Craciun sunt livrati in toate magazinele mari din tara, dar si in Europa, in decursul unui an de pe cele 300 de hectare.
In functie de preferinte, puteti opta fie pentru un bradut in ghiveci, fie pentru unul falnic care poate atinge pana la 4-5 metri inaltime. Investitia se recupereaza dupa primii sapte ani, perioada in care brazii ajung la maturitate si pot fi taiati. Profitul este dublu, asa ca fermierii au motive sa astepte.