Românii au făcut cozi din prima zi să-și plătească dările. Orașul în care impozitul pe parcare e triplu față de apartament
De miercuri s-au deschis sediile de taxe locale pentru cei care au vrut să scape de datorii la începutul anului. La unele sedii au apărut și cozile, deși în multe orașe și localități dările pot fi achitate online.
Cei care plătesc până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10% a sumei. O reducere care devine importantă mai ales că anul acesta taxele s-au mărit cu 13,8%.
În Capitală, la una dintre direcțiile de taxe locale, peste 30 de persoane așteptau afară să le vină rândul.
”Foarte rău, foarte greu pentru noi! Ce ne-a dat 13,8% îi dăm la impozite”.
”Au promis că nu scumpesc nimic și au scumpit! Suntem foarte nervoși cu toate scumpirile și cu tot ce-o să mai vină”.
Oamenii au fost nervoși și pentru că stăteau în frig.
”- De cât timp așteptați la coadă?
- De o oră jumate, mai mult de o oră jumate”.
”Am 87 de ani și am stat 2 ore jumate aici”.
Femeie tânără cu copil: ”Am venit să plătesc un certificat de atestare fiscală, să plătesc impozitele, se poate și online, dar pentru asta trebuie să ajungi tot la ghișeu să-ți dea datele accesării contului”.
Ca să evitați aglomerația, sunt mai multe metode prin care vă puteți achita dările locale simplu, cu cardul bancar.
Online, pe site-ul ghiseul.ro, unde vă puteți face cont în câteva minute, dar și la aparatele speciale instalate în interiorul sau exteriorul sediilor de taxe locale. Unele primării oferă posibilitatea plății direct prin aplicațiile online proprii, cum e cazul Iașiului. Totuși, și acolo s-au făcut cozi la ghișee.
Dan Postolea, purtător de cuvânt Primăria Iași: ”Ieșenii plătesc la timp, chiar din primele zile. Plata integrală a taxelor și impozitelor până pe 31 martie aduce cu sine o bonificație de 10% din impozitul datorat”.
Taxele locale pot fi plătite până pe 30 septembrie
Nu doar impozitele la casă, mașină și terenuri au crescut, ci și locurile de parcare. În Capitală, de la 1 ianuarie, taxele pentru parcarea de reședință au crescut în medie cu 13% - cea mai mare majorare find de 83 de lei pentru zona A, până la 683 de lei. Cel mai puțin plătesc șoferii pentru zona D - 341 lei.
Aceste taxe de parcare ajung să fie mai mari decât impozitul la casă.
De exemplu, proprietarul unui apartament cu 2 camere din Sectorul 6 are de plătit un impozit pe locuință de 216 lei, dar parcarea îl costă 569 de lei, adică de aproape trei ori mai mult.
Alți 225 de lei îi are de achitat la impozitul pe mașină, așadar este dator primăriei cu 1.010 lei, sumă care include reducerea de 10%.
Pentru alt bucureștean, numai taxele pe mașini și parcarea îl costă dintr-un foc 859 de lei. Până pe 30 septembrie puteți plăti taxele locale fără să fiți penalizați.