Romania, tara in care iti poti face casa si in mijlocul drumului. Anomaliile din cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi
Potrivit ONG-urilor, aproape 200 de imobile din cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi au fost ridicate in absenta autorizatiilor.
Reprezentantii primariei Capitalei confima situatia, insa dau vina pe constructori. Multe dintre aceste blocuri risca acum sa fie demolate.
Potrivit celor care lupta pentru imaginea Bucurestiului, de departe cea mai frecventa metoda de a incalca legea este nerespectarea regimului de inaltime.
Cu toate ca legea spune ca in zona regimul de inaltime este de cel mult P plus 2 plus mansarda, gasesti usor un bloc cu 6 etaje, ultimul dintre ele, fiind mascat sub denumirea de mansarda. De parcari nici nu mai vorbim. Ele lipsesc cu desavarsire asa ca oamenii parcheaza pe trotuarul de vizavi.
Desi legea prevede ca pentru fiecare apartament construit sa existe un loc de parcare in incinta imobilului. multi dintre dezvoltatori au precizat ca le vor face in subteran, dar intre timp s-au razgandit si au facut apartamente.
Arhitectul sef al primariei Capitalei, institutie care a autorizat 133 dintre cladirile din Damaroaia, recunoaste ca exista constructii ilegale insa vine cu o explicatie.
"Se facea receptia si dupa ce se facea receptia se intervenea asupra constructiei , au existat cazurile asta. In momentul receptiei exista situatia din autorizarea, dar dupa o luna dpua ea era modificata deci constructii ilegale", a explicat Gheorghe Patrascu.
Altii nici nu s-au mai obosit sa astepte autorizatia, spun reprezentantii ONG-urilor. Un bloc, conform Inspectoratului de stat in Constructii, a fost ridicat fara niciun document. Motivul: dezvoltatorul nu ar fi fost dispus sa isi piarda timpul cu astfel de formalitati.
Tot reprezentantii societatii civile sustin ca in zona Bazilescu nici procentul maxim de ocupare a terenului permis de lege nu se respecta: adica au disparut si spatiile verzi.
Domnul Niculescu e disperat. Noul bloc se sprijina pe casuta lui iar peretii au inceput de cedeze. Omul a incercat sa rezolve problema dar ar fi primit amenintari.
Membrii Asociatiei Salvati Bucurestii Noi si Damaroaia sunt in acest moment implicati in 18 procese in care cer sa fie daramate constructiile ilegale.
Potrivit legii daca instanta hotaraste ca s-a incalcat legea, constructorii sunt obligati sa demoleze imobilul. In urma cu doua zile, ONG-urile au depus o noua sesizare la Serviciul de Investigare a Fraudelor sector 1 iar luna trecuta au depus si o petitie la Comisia Europeana.