Romania, tara de proprietari unde fiecare are o camera. Cat de putini romani stau de fapt la bloc
Cele mai recente date Eurostat arata un paradox: desi suntem printre cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, majoritatea romanilor sunt proprietari de locuinte.
Datele biroului european de statistica arata ca Romania e pe primul loc in UE in ceea ce priveste procentul celor care stau in locuinte proprietate personala – 96,1%. Prin comparatie, 47, 5% dintre germani, 42,8% dintre austrieci si 35% dintre francezi si britanici sunt chiriasi. La nivel european, media proprietarilor este de 70%.
In schimb, tarile din Europa Centrala si de Est sunt dominate de proprietari. Peste 80% dintre locuitori stau in propriile case – cel mai probabil, o consecinta a epocii comuniste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ciuda a ceea ce credem, nu suntem o tara de blocuri: doar 38% dintre romani stau in apartamente, in vreme ce in Spania doua treimi dintre cetateni locuiesc la bloc, in Italia – peste jumatate si in Germania, 44,5%.
Pe de alta parte, peste jumatate dintre romani – mai precis, 52,3% - stau in locuinte supraaglomerate, cel mai mare procent din Uniunea Europeana. Conform Eurostat, se considera supraglomerata o locuinta in care nu exista macar o camera pentru persoana majora sau cuplu si o camera la fiecare doi minori. Datele Eurostat arata ca fiecarui roman ii revine in medie o camera, in vreme ce in Belgia, Marea Britanie sau Luxemburg sunt 2,2 camere per locuitor iar media UE e de 1,7.
Cu toate acestea, romanii nu sunt nemultumiti de conditiile in care locuiesc. Nota medie pe care o dau este de 7,4 (10 fiind gradul maxim de sastifactie), aproape de media europeana de 7,5, dar si de notele acordate de francezi sau germani.
Sursa: Eurostat
Etichete: romania, europa, ue, bloc, locuinte, eurostat, statistici, proprietari,
Dată publicare:
23-11-2015 13:31