România riscă să devină o ţară de bătrâni, cu doar 12 milioane de locuitori. Dezastrul anunţat de INS
Dacă vă întrebaţi cum va arăta România în următorii 40-50 de ani, Institutul Naţional de Statistică a construit câteva scenarii îngrijorătoare.
Cel mai pesimist arată că populaţia se va reduce considerabil, la numai 12 milioane de locuitori, dacă responsabilii nu vor lua măsuri pentru a combate natalitatea scăzută şi migraţia. Altfel, în ţară va fi o populaţie îmbătrânită pe care nu va avea cine să o susţină.
În ultimii ani, mulţi tineri activi cu studii superioare au plecat din ţară. La migraţie se adăuga o natalitate redusă şi astfel populaţia României a scăzut între 2012 şi 2015 cu peste 240 de mii de persoane. Pare o diferenţă mică acum, dar dacă vom continua în acelaşi ritm, statisticile nu vor arăta deloc bine în următoarele decenii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
INS a făcut trei scenarii pentru viitorul ţării noastre: în cea mai pesimistă variantă, vor fi doar 12 milioane şi jumătate de locuitori. În cea mai optimistă, 16 milioane de locuitori, iar cea medie arata mai puţin de 14 milioane de locuitori.
Ceea ce înseamnă că nu va avea cine să le asigure veniturile pensionarilor de mâine. Dar am putea avea probleme şi mai mari. Va scădea numărul de europarlamentari şi fondurile pe care le atragem.
Fenomenul este întâlnit şi în alte ţări europene, dar unii au găsit soluţii. Franţa, de exemplu, o ţară care acum câteva decenii era într-o situaţie similară cu a noastră, cu o natalitate scăzută şi o populaţie îmbătrânită, a rezolvat această problemă. Cum? Prin indemnizaţii consistente pentru mame. Şi, în plus, francezii au construit creşe şi grădiniţe lângă birouri, instituţii publice şi private, pentru că mamele să fie aproape de copii şi când sunt la serviciu. În felul acesta, Franţa a înregistrat o creştere a populaţie cu 13% în ultimii 25 de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: populatie, INS, ue, migratie, statistici, societate, imbatranire, declin, demografie,
Dată publicare:
15-12-2017 19:10