România, „vicecampioană” la beții crunte. „Permanent, în fiecare zi, doi litri jumătate de bere”
Țară noastră ocupă locul doi în Uniunea Europeană la consumul de alcool peste măsură. Cel puțin o dată pe lună, unii dintre noi pierd șirul paharelor, conform unui raport făcut de Organizația Mondială a Sănătății.
Îngrijorător este faptul că, într-un procent considerabil, tinerii sunt cei care consumă cel mai des cantități mari de alcool.
Consumul de acool peste măsură în Uniunea Europeană înseamnă șase, șapte băuturi standard, la o singură ieșire, care însumate au o concentrație de cel puțin 60 de grame de alcool pur. România excelează din păcate la acest tip de consum de alcool intens pe cap de locuitor, dar și în general la consumul de alcoool în mod regulat, ocupă un loc fruntaș. De pildă, anul trecut, consumul de gin și rom a crescut cu 40 de procente. De altfel, unii ies în oraș cu acest gând - să bea cât mai mult.
Român: „Când eram student a fost o noapte care nu mi-a plăcut. M-am văzut pe video, dar eu nu țin minte ce s-a întâmplat. Undeva de la a treia sticlă de vin nu mai țin minte ce s-a întâmplat după”.
Român: „Permanent, în fiecare zi, doi litri jumătate de bere. La un grătar, la un eveniment îți permiți și mai mult”.
Român: „În timpul facultăți, în liceu. Da. S-a întâmplat de multe ori, dar acum am renunțat”.
Cel mai mai mare procent al adulților care fac abuz de alcool măcar o dată pe lună, se regăsește în Danemarca (38%), urmează România (35%), Luxembourg (34%), Germania (30%) și Belgia (28%). Îngrijorător este că și tinerii consumă alcool în exces. Cele mai recente date ne arătă că unul din cinci europeni a consumat alcool peste măsură, cel puțin o dată pe lună. Astfel că, persoanele de peste 15 ani, beau în medie, anual, echivalentul a 190 de litri de bere.
Tânăr: „Cred că depinde de circumstanțe. Dacă este un eveniment care duce în direcția aceea, sigur, îți pierzi măsura, dar acele momente sunt vinerea sau sâmbăta. O zi de naștere, un eveniment așteptat”.
În cabinetele private de psihiatrie de la noi intră anual mii de tineri și adulți, care se confruntă cu probleme legate de consumul alcoolului.
Eugen Hriscu, psihoterapeut: „Dacă vorbim de alcool, conform unui studiu ESPAT, există doar trei țări în UE unde s-au înregistrat creșteri de consum la tinerii de 15 ani, comparativ cu același studiu făcut acum patru ani. România este una dintre ele. De asemenea, România înregistrează cea mai mare mortalitate cauzată de consumul de alcool la femei, ceea ce ne arată că femeile care au probleme cu consumul de alcool sunt dublu stigmatizate”.
Potrivit unui raport făcut în anul 2021 de Organizația Mondială a Sănătății, Europa este continentul în care se bea mai mult alcool decât oriunde altundeva. Un adult european consumă anual echivalentul a 24 de litri de tărie.