Romania, laudata in presa straina: din rusinea Europei, a ajuns model pentru alte tari
In anul 1998, organizatia umanitara Hope and Homes for Children a gasit in orfelinatele din Romania o situatie dramatica: beblusii zaceau in propriile excremente, iar camerele erau supraaglomerate. De atunci lucrurile s-au imbunatatit foarte mult.
Fundatia a cumparat atunci sase case, in care a plasat cate zece copii si a inceput un parteneriat alaturi de guvernul Romaniei, pentru dezinstitutionalizarea acestor micuti.
Intr-un articol publicat de The Independent, jurnalistii explica numarul mare de copii abandonati: ei provin din familii sarace, care nu si-au permis sa-i intretina, dar femeile nu au putut face avort din cauza politicii duse de Nicolae Ceausescu.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Neavand acces la mijloace contraceptive, iar avortul fiind pedepsit cu inchisoarea, femeile au nascut mai multi copii decat au putut sa creasca si de aceea i-au abandonat.
Solutia cea mai buna este transformarea orfelinatelor intr-un sistem care asigura copiilor cresterea intr-o familie, considera conducerea fundatiei.
Ideea a fost sustinuta atat de Guvernul roman, cat si de Unicef si de Organizatia Mondiala a Sanatatii si aplicata cu succes, afirma Mark Cook, seful contingentului britanic al ONU.
Acum, solutia va fi aplicata si in alte tari, care se confrunta cu o problema similara.
In Romania, multi copii care au beneficiat de acest program au fost adoptati sau preluati in plasament.
Cand fundatia Hope and Homes for Children si-a inceput munca in Romania, aici erau peste 100.000 de orfani, iar acum sunt numai 6.500.
Organizatia isi doreste ca problema orfanilor sa fie rezolvata definitiv pana in anul 2020, cand toate casele de copii sa fie inchise, iar micutii sa fie crescuti in plasament si nu intr-o institutie.