BACALAUREAT 2014. 200.000 de elevi, la examenul maturitatii. Unde duc drumurile liceenilor care au terminat cu media 10
Pentru absolventii claselor a 12-a, liceul este deja o frumoasa amintire. Intr-o generatie cu 200.000 de absolventi de liceu, mai putin de 15% au incheiat anul scolar cu medii de peste 9.
Iar cei care se pot mandri ca sunt de nota 10 sunt doar cateva sute. Singurii care, de altfel, si-au asigurat locurile in universitatile din tara sau strainatate datorita rezultatelor obtinute la olimpiade. La polul opus avem insa mii de tineri care nu vor intra in bacalaureat din cauza corigentelor.
Citeste si: BACALAUREAT 2014. Totul despre examen - calendar, subiecte si rezultate la BAC 2014
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu perseverenta, ambitie si rabdare, Carmen a reusit sa termine clasa a 12-a la Colegiul National Gheorghe Lazar din Bucuresti cu media generala 10. Dupa ce va sustine Bacalaureatul va pleca la studii in Anglia, unde a fost deja admisa. Isi doreste o cariera in cercetare.
"La noi cercetarea inca nu este dezvoltata....'', spune Carmen.
Tot din Lazar si tot de nota 10 este si Alexandru. Si-a impartit timpul intre invatat, dans sportiv si iesirile cu prietenii. Si a reusit sa obtina rezultate care sa-i asigure un loc tot in Marea Britanie unde va studia biologia.
''Merg la Bristol...acolo profesorii sunt mai apropiati de studenti...'', spune Alexandru.
Nici Alina nu stie cum este sa iei note de la 4 la 9. Desi spune ca este o fire visatoare, fata a demonstrat ca e cu picioarele pe pamant atunci cand vine vorba de cariera. E admisa deja la Universitatea din Bucuresti datorita premiilor obtinute la olimpiadele nationale. In viitor si-ar dori sa devina scriitoare.
''M-am gandit ca e cazul sa ma ocup de mine, sa incep sa pun bazele carierei inca de acum...'', a spus Alina.
Astfel de tineri inteligenti sunt cautati in special de universitatile din strainate. Acolo li se ofera burse si sunt ajutati sa se specializeze in domenii care in Romania nu exista sau nu sunt suficient apreciate.
Citeste si:
SUBIECTE BACALAUREAT 2014: Modele de subiecte anuntate de Ministerul Educatiei pentru probele orale
Din pacate, dupa terminarea studiilor, putini dintre ei se mai intorc acasa. Asa se face ca pierdem anual sute de tineri bine pregatiti care ar putea face performanta aici in tara.
Acesti elevi vin in special de la liceele si colegiile de elita si reprezinta mai putin de 15% dintr-o generatie cu 200.000 de absolventi.
Citeste si:
SUBIECTE BACALAUREAT 2014: Modele de subiecte anuntate de Ministerul Educatiei pentru probele scrise
''Generatia asta nu are particularitati majore fata de anul trecut, timpul alocat studiului a scazut in ultima vreme, ii intereseaza mai mult hobby-urile", a spus Constantin Traistaru.
In aceste conditii, e greu de spus cat de bine se vor prezenta tinerii la examenul de bacalaureat.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, liceu, elevi, strainatate, absolvent,
Dată publicare:
10-06-2014 07:37