Care sunt simptomele infectiei cu virusul West Nile si cum te protejezi!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Virusul West Nile nu ne da motive de ingrijorare pentru moment si nu va declansa o epidemie in Romania, sustin autoritatile. Toate cazurile aparute sunt izolate, iar unii dintre cei infectati s-au pus deja pe picioare, adauga oficialii.

In plus, cele doua decese au fost inregistrate in randul persoanelor varstnice, cu boli cronice, de altfel singura categorie de risc.

Putem spune chiar ca avem anticorpii necesari impotriva virusului West Nile. Specialistii sustin ca epidemia din 1996 ne-a imunizat vrand-nevrand pe cale naturala. La aceasta se adauga faptul ca boala nu se transmite de la om la om, ci doar de la tantarii infectati.

Alerta se mentina insa pentru persoanele care au peste 65 de ani cu boli asociate. Acestea, daca sunt intepate de un tantar purtator al virusului, pot face forme care se manifesta prin febra, dureri articulare si musculare, iar in forma severa pot fi diagnosticati cu meningoencefalita.

Potrivit specialistilor, nu exista risc ridicat pentru copii si nici pentru adulti. De la epidemia din 1996 si pana acum au aparut cazuri izolate aproape in fiecare an. La fel de putin periculoase ca si cele inregistrate in ultimele zile, sustin expertii.

Citește și
tantar
Alerta de virus West Nile! Tanarul de 18 ani nu a fost infectat
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Asa se face ca 80% dintre cei imbolnaviti nici nu stiu ca trec sau au trecut prin infectie. La 15% dintre acestia boala se manifesta ca o viroza mai puternica, dar care si ea trece de la sine. Abia in restul cazurilor putem vorbi despre forme severe.

Cam 1 din 150 de oameni infectati ajunge la spital cu febra, dureri de cap, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare si musculare.

Principalul vinovat pentru infectie este tantarul Culex. Acesta ia boala de la pasari, care sunt purtatoare pasive ale virusului. Practic, dupa ce inteapa pasarea, tantarul infectat inteapa si omul si asa apare infectia.

Dintre cei 5 romani care au facut meningita West Nile zilele trecute toti sunt in stare stabila, iar doi au fost externati.

Una dintre paciente a ajuns la spital in stare de semiconstienta, dar dupa cateva zile starea ei s-a imbunatatit. Femeia da vina pe balta din spatele casei, plina de tantari.

Printr-o experianta similara a trecut o femeie din Galati, care a ajuns la spital cu aceleasi simptome dupa ce a rupt niste iarba pentru animale.

Chiar daca riscurile sunt mici, raman importante masurile de protectie. Va puteti feri de muscaturile de tantari purtand haine cu maneca lunga. In plus, nu uitati de solutiile protectoare care pot fi aplicate sau de aparatele cu ultrasunete care alunga insectele.

Oficialii au cateva ipoteze despre cum a ajuns virusul West Nile la noi. Potrivit consilierului de la Ministerul sanatatii, Geza Molnar, este posibil sa fi primit virusul dinspre zona Rostov, unde sunt 1.114 cazuri raportate, dar si din Grecia sau Macedonia centrala.

O alta varianta ar fi ca populatia de tantari sa fi fost adusa de vijelii si de miscari de aer. In conditiile incalzirii vremii, tantarii s-au inmultit.

Pasarile si, in anumite zone, caii sunt purtatori de virusi West Nile.

Exista si o a treia varianta, si anume ca virusul sa fi patruns in tara noastra dinspre Ungaria.

Ministerul Sanatatii subliniaza ca toate cazurile de imbolnavire cu virusul West Nile depistate si inregistrate in Romania sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare.

Care sunt simptomele si cum puteti trata virusul West Nile

De asemenea, sunt asigurate toate cele necesare pentru supraveghere, precum si, in caz de imbolnavire, de ingrijire medicala adecvata.

Oricum, autoritatile de la Bucuresti sunt in alerta maxima. Si asta dupa ce doi romani au murit dupa ce au fost intepati de tantari si au facut meningo-encefalita generata de virusul West Nile.

Infectia cu virusul West Nile sau meningita West Nile a fost confirmata la adulti intre 30 si 70 de ani, femei si barbati din Sibiu (doua), Alba (doua), Constanta, Dolj, Galati, Teleorman, Bucuresti, cate un caz. Potrivit Mediafax, alte doua persoane mai sunt internate la Spitalul "Victor Babes" din Craiova, dar diagnosticul inca nu a fost confirmat. Doi pacienti au murit din cauza complicatiilor. Aveau 75, respectiv 79 de ani si erau din Bucuresti si judetul Constanta.

Cei care au febra, dureri de cap si tulburari de vedere sau dureri musculare, la cel mult 7 zile dupa ce au fost intepati de tantari, trebuie sa mearga la doctor. Totodata, autoritatile locale trebuie sa ia masuri pentru distrugerea tantarilor.

Pentru meningita West Nile, nu exista vaccin si nici tratament specific. Bolnavii primesc un tratament de suport.

Ministerul Sanatatii le cere medicilor sa anunte imediat ce in spital apare un caz suspect de febra.

Deocamdata virusul nu a fost confirmat decat la adulti, insa poate aparea si la copii. In cazul lor, insa, medicii spun ca trece aproape neobservat si ca poate fi confundat cu o simpla viroza.

De altfel, in 85% dintre cazuri oamenii infectati nu dau semne de boala. Tocmai de aceea imediat ce apare un suspect doctorii trebuie sa-i faca analizele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Care sunt simptomele si cum puteti trata virusul West Nile
Care sunt simptomele si cum puteti trata virusul West Nile

Virusul West Nile, raspandit prin intermediul tantarilor, desi afecteaza in general animalele, poate fi transmis si oamenilor la nivelul meningelui.

Alerta de virus West Nile! Tanarul de 18 ani nu a fost infectat
Alerta de virus West Nile! Tanarul de 18 ani nu a fost infectat

UPDATE: Alerta medicala in Romania, dupa semnalarea a doua cazuri suspecte de imbolnaviri cu virusul West Nile. Transmis de tantari, acesta poate duce la meningoencefalita, maladie fatala.

Liliecii anti-tantari! Polonezii au gasit solutia, ca sa scape de invazie
Liliecii anti-tantari! Polonezii au gasit solutia, ca sa scape de invazie

O localitate din sudul Poloniei a gasit o solutie ecologica pentru combaterea inveziei de tantari. Anuntul a fost facut chiar primarul, Jerzy Szydlowski, care a spus ca a adus lilieci care se hranesc cu astfel de insecte.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.