Proprietarii de service-uri protesteaza, CSA schimba normele privind RCA
Saptamana a inceput sub semnul nervozitatii pentru proprietarii de ateliere auto. Ei au adus la Bucuresti zeci de masini distruse, pentru care asteapta de luni in sir banii de manopera si reparatii, de la asiguratori.
Situatia este dramatica, spun mecanicii. Foarte multi dintre ei, sunt deja in faliment, pentru ca nu le-a fost platita munca. Oamenii le reproseaza oficialilor din Comisa de Supraveghere a Asigurarilor ca nu aplica legea in cazul rau-platnicilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca sa ii convinga pe cei din CSA ca nu glumesc, cei de la service-uri au adus si cateva dintre masinile care asteapta plata pentru reparatii.
Dupa o ora de scandal in fata CSA, patronii de service-uri s-au mutat in fata Parlamentului. Spun ca din cauza intarzierilor la plata, 1 atelier din 7 a dat faliment in 2009. Pentru ca lucrurile sa nu se repete si in 2010, cer ajutorul autoritatilor pana la cel mai inalt nivel.
In tot acest timp, asigurarile pentru masina au crescut constant in ultimii ani. Numai polita RCA s-a scumpit cu 40% in 2010.
Coincidenta sau nu, tot luni, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor anunta o schimbare a legislatiei in baza careia sunt platite despagubirile. Mai exact, toti cei implicati in accidente ar putea obtine banii inainte de reparatie si nu dupa, cum se intampla acum.
Este vorba despre modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila, adica RCA. Partea pagubita va avea dreptul sa ceara despagubirile pentru avariile autovehiculului, inainte de reparatie. Asiguratorul va stabili asadar valoarea despagubirii, in functie de preturile din service-uri sau dupa cataloagele de specialitate si ii va oferi asiguratului o suma de bani acoperitoare.
Mai departe, asiguratul isi poate alege singur service-ul si isi va deconta reparatia pe cont propriu. Termenul maxim de plata a daunei este de 10 zile. Firma de asigurari mai are insa o portita, daca vrea sa traga de timp. In cazul in care exista suspiciuni cu privire la modul de producere a accidentului, se pot desfasura investigatii, timp de cel mult trei luni.