Romania, in cea mai grava criza a padurilor din ultimii 25 de ani. Judetele din topul Greenpeace al defrisarilor ilegale
Suntem in cea mai grava criza a padurilor de dupa revolutie, dupa cum arata un raport al organizatiei Greenpeace realizat in perioada 2013-2014.
Documentul sustine ca in Romania au loc 62 de taieri ilegale de arbori pe zi ceea ce inseamna ca padurile noastre dispar intr-un ritm accelerat. Judetele care au inregistrat cel mai mare numar de taieri ilegale sunt Arges, Bacau si Mures, iar paguba depaseste 50 de milioane de euro.
Conform raportului Greenpeace Romania, fenomenul este greu de controlat de autoritati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Judetele care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt Arges, Bacau si Mures, iar in top intra atat zone din centrul tarii cat si din Moldova sau Muntenia. Niciun loc nu a ramas neafectat.
Desi nu se afla in acest top, judetul Cluj este pe primul loc la cantitatea de lemne taiate ilegal. Conform aceluiasi raport, in Cluj, Alba si Maramures s-a defrisat aproape 80% din volumul national.
In Cluj, proprietarii de paduri au facut sute de apeluri la autoritati, dar nu au reusit sa-i opreasca pe hotii de lemne. Multi au ajuns la capatul puterilor dupa ce s-au trezit cu parcelele defrisate.
Ioan Bodea proprietar padure: "Ma doare inima cum s-o distrus padurea, da' ce sa facem asta e viata..."
Proprietarii de paduri spun ca multi s-au imbogatit pe seama acestor furturi.
Proprietar: "Aici e parcela numarul 9, de unde au taiat de la mine smecherasii."
De anul trecut pana in prezent hotii de lemne au facut prapad in aceasta padure din judetul Cluj. Oamenii sunt disperati mai ales ca peste 2700 de arbori au fost pusi la pamant."
In luna iunie, impulsionat de proiectul "Radarul Padurii", prin care cetatenii sunt incurajati sa ofere informatii despre defrisarile ilegale, un barbat din Maramures a dat alarma cand a vazut un transport de busteni care i s-a parut suspect.
A doua zi insa, detectivul de ocazie s-a trezit amendat cu o mie de lei pentru ca ar fi sunat in mod nejustificat la politie.
Ancheta ulterioara a stabilit ca firma reclamata, care efectuase mai multe curse in ziua respectiva, nu avea toate documente legale. Iar cel care a sunat a contestat sanctiunea.
Studiile arata ca Romania nu mai are paduri virgine, iar cele deja exploatate dispar vazand cu ochii.
Valentin Salagean coordonator Greenpeace: "Ceea ce investigheaza autoritatile si ceea ce stim ca lipseste nu se potriveste, avem de-a face cu peste 7 milioane de metri cubi de lemn care nu stim unde s-au dus si cine a beneficiat de pe urma lor."
Raportul a fost alcatuit pe baza tuturor documentelor oficiale stranse de la Ministerul Mediului, ROMSILVA, Garda Forestiera, Politie si Jandarmerie.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, paduri, judete, raport, greenpeace, defrișări ilegale,
Dată publicare:
21-10-2015 18:21