România îmbătrânește dramatic, iar asta creează un dezechilibru care va avea efecte grave. Câți români au peste 100 de ani
A crescut speranța de viață în România, iar populația vârstnică îi depășește cu 27% pe tineri. Sociologii spun că acest dezechilibru demografic ar putea avea efecte economice și sociale grave.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, aproximativ 900.000 de români au trecut de 80 de ani și peste 13.000 de 100 de ani.
Nivelul de trai, educația și progresul medicinii sunt factorii care au ajutat la creșterea speranței de viață.
Pe Maria am găsit-o într-un club pentru vârstnici, povestind cu prietenii despre cea mai recentă vacanță, în Malaesia. Are aproape 75 de ani, dar este mai activă decât mulți tineri. Acum 5 ani a început să alerge la diferite concursuri și a obținut zeci de medalii.
Maria: ”Am 55 de medalii, am ieșit de 3 ori campioană națională. Fac voluntariat cu copii, fac figurație pentru filme, care, cum mă cheamă și au nevoie de fizicul meu”.
Constanța ne spune că oamenii pe care îi întâlnește nu reușesc să îi ghicească vârsta. Pentru că a învățat limba engleză recent, ne spune câți ani are.
”I am seventy nine”.
La 79 de ani are un program aglomerat chiar și pentru un tânăr. Pe lângă muncile zilnice care o ajută să se mențină în formă, face și o mulțime de activități.
Constanța: ”Am făcut un curs de prim ajutor, care ne prinde bine, terapie prin teatru, cum să socializăm, mici roluri de teatru, dans, improvizație”.
Peste 13.000 de români au mai mult de 100 de ani
Sunt și mulți vârstnici care au trecut de 80 de ani: aproape 900.000. În jur de 150.000 au peste 90 de ani şi 13.000 au depăşit 100 de ani.
Din punct de vedere demografic, ne confruntăm cu un dezechilibru, pentru că vârstnicii au depășit populația tânără, cu vârste între 0-14 ani.
Adrian Dan, sociolog: ”Dezechilibrul acesta dintre nașteri și longevitate duce la creșterea raportului de dependență. Asta este o problema în ceea ce privește contribuțiile la diferitele sisteme, de la sistemele de sănătate și banii care se adună acolo pentru servicii din ce în ce mai îndelungate și complexe pentru un segment de populație care îmbătrânește și se mărește”.
Potrivit unui studiu, un pensionar din patru se simte singur și are nevoie de sprijin.
Așa a apărut și telefonul vârstnicului,
0800460001
care este disponibil 24 din 24 de ore. Sute de persoane care se simt singure apelează săptămânal și la asistenții sociali ai Fundației Principesa Margareta a României.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, crestere, tineri, batrani, demografie,
Dată publicare:
05-04-2024 19:30