România face pași în direcția protejării pădurilor virgine. Statul dă bani primăriilor care au în patrimoniu păduri protejate
România mai face un pas în direcția protejării pădurilor virgine. Primăriile, care au fonduri forestiere aflate în arii protejate, vor primi compensații financiare de la stat, ca să nu taie copacii.
Este pentru prima oară când unitățile administrativ teritoriale sunt despăgubite la fel ca proprietarii privați, pentru a respecta restricțiile ecologice. Comisia Europeană a aprobat în acest sens o schemă de ajutoare cu o valoare record: 200 de milioane de euro.
Pe dealurile din Șinca, în județul Brașov, se întind 350 de hectare de pădure virgină, cu arbori bătrâni. Este neatinsă de om, dar casă liniștită pentru urşi, lupi, râși, cocoși de munte și ciocănitori. Codrul secular, inclus în patrimoniul UNESCO, aparține localității.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Primăria nu are voie să taie niciun copac de aici. Arborii căzuți sunt lăsați să putrezească, să îngrașe solul și să hrănească insectele. Pentru a respecta măsurile stricte de protecție, Primăria Șinca va primi, anual, 149 de euro pentru fiecare hectar de pădure pe care nu-l exploatează.
Nicu Ghircoiaș, inginer silvic: „Vom putea reabilita drumul forestier până la această pădure”.
Gheorghe Roman, pădurar: „Pentru că vin grupuri care fac cercetare, universitățile de specialitate din țară și totodată din străinătate”.
Pentru prima dată, primăriile care au în patrimoniu păduri protejate, vor beneficia de sprijin financiar de la Guvern, la fel ca proprietarii privați.
Radu Nicolae Melu, coordonator al departamentului de păduri WWF România: „Există o pază, o monitorizare și, atunci, sunt niște cheltuieli. Bineînțeles că plățile compensatorii trebuie să acopere aceste pierderi de venit și, mai mult decât atât, trebuie să acopere volumul de lemn care nu este recoltat”.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Schema va fi pe baza unor sume plătite la hectar, în funcție de factorul de protecție aferent suprafeței respective. Pentru protecția mai puțin strictă, în care sunt permise totuși anumite activități, discutăm despre 73 de euro pentru fiecare hectar de pădure”.
Ajutorul de stat, în valoare totală de 200 de milioane de euro, provine de la bugetul de stat, dar a avut nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a intra în vigoare. Suprafața totală de pădure, aflată sub strictă protecție pentru care se vor acorda compensații, trece de 430.000 de hectare. Dintre acestea, aproape jumătate aparțin primăriilor.