Romania este pe ultimul loc si la acest capitol. Un ONG a cerut introducerea profesiei de "consultant in alaptare"
Pentru ca Romania este pe ultimul loc din Europa la capitolul alaptarii bebelusilor, o organizatie neguvernamentala care pledeaza pentru hranirea naturala a pruncilor, a cerut reglementarea profesiei de "consultant in alaptare".
Diverse statistici recente arata ca la noi in tara, doar intre 12 si 20% dintre mame reusesc sa le ofere pruncilor alimentatia la san, in primele sase luni de viata. In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca procesul sa dureze in jur de doi ani.
Bogdan si Miriam sunt doi fratiori de 6, respectiv 2 ani. Mama lor a primit sfaturi de la un consultant in alaptare abia la a doua nastere, dupa ce baiatului i-a dat si lapte praf. Bebelusul nu crestea in greutate, iar mama, nesigura pe ea, s-a grabit sa-i suplimenteze alimentatia cu biberonul.
Diana Cojanu, mama: "La primul copil am fost mult mai stresata l-am obligat sa manance laptele praf, miriam este mult mai calma, mai sigura pe ea, accepta usor ce se intampla cu ea, pe cand bogdan este mai crispat."
Georgiana, in schimb, a fost hotarata sa alapteze in ciuda oricaror dificultati. Spune ca a avut noroc sa nasca intr-o clinica privata, unde a beneficiat de recomandarile si sprijinul unui specialist, care a ajutat-o sa depaseasca dificultatile de la inceput.
Georgiana Cernatoni, mama: "Am atasat copilul cu barbia in locul unde aveam canalul infundat si in timp ce suge face masaj cu barbia si canalul se desfunda"
Reprezentantii asociatiei PRO MAMA CENTER si-ar dori ca in fiecare maternitate sa existe un consultant care sa sprijine mamele in perioada post-natala atat de delicata: schimbarile hormonale si nesiguranta celei aflate la prima nastere pot pune frana procesului natural, atat de benefic bebelusului. Dar, cu blandete si informatii corecte, atat mama cat si pruncul se pot obisnui repede cu alaptarea.
Mihaela Drilea, consultant alaptare: Daca este bolnav se produc mai mult anticorpi de fiecare data cad bebelusul va avea nevoie de ceva extra, laptele matern il va produce, asta e magia laptelului matern, perfect adaptat problemei copilului.
Profesia de consultant in alaptare nu exista, oficial, in Romania. Exista totusi cateva zeci de astfel de specialisti, care au studiat in strainatate. Dar pregatirea lor nu este recunoscuta la noi. Inca din 2013, asociatia respectiva a depus la Ministerul Sanatatii documentatia necesarii avizarii, dar raspunsul a fost ca dosarul e incomplet.
Mihaela Drilea, consultant in alaptare: "S-a blocat undeva, nu stim unde, pentru asta avem nevoie de bani sa platim avocat sa se ocupe de cauza noastra."
Au aparut si la noi cateva call center-ruri unde specialistii raspund gratuit, 24 de ore din 24, mamicilor. O intalnire la domiciliu costa 150 de lei si dureaza in jur de 2 ore.