Romania, tara unde birocratia tine de foame. Statul blocheaza dreptul la hrana al unui bebelus care nu poate fi alaptat
Laptele praf pe care in teorie ar trebui sa-l primeasca gratuit orice sugar care nu poate fi hranit de mama a ajuns o poveste de adormit copiii.
Sistemul romanesc pare facut special sa-i descurajeze, sa-i umileasca si sa-i poarte inutil pe drumuri pe toti parintii care cer dreptul bebelusului lor. Dupa ce, anii trecuti, Ministerul Sanatatii a redus drastic bugetul pentru programul de lapte praf, iar conditiile au fost inasprite, 80% dintre medicii de familie au renuntat sa mai incheie contracte cu Directiile de Sanatate Publica.
O gravida cu insuficienta hepatica, de pilda, nici nu are voie sa-si hraneasca pruncul cu laptele ei, ca sa nu-l infecteze cu virusul B, de pilda. Desi legea ii permite sa primeasca lapte praf gratuit, medicul de familie ii spune franc sa-si ia gandul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Discutie medic - mama
"Poti sa mergi la Casa de Asigurari ca sa vezi daca primesti sau nu. / Si alta modalitate nu ar fi? / Nu este nicio alta modalitate".
Fals! Iata traseul birocratic: doctorul de familie intocmeste un dosar, pe care-l trimite la DSP. Functionarii inainteaza apoi propunerea spre Ministerul Sanatatii. Acesta face licitatia. Transmite apoi informatia despre cantitatea de lapte disponibila la Directia de Sanatate Publica. De acolo, primariile sunt anuntate cand vin cutiile. Apoi, angajatii Servicului Public de Asistenta sunt chemati sa le ridice. E informat si medicul de familie, care apoi anunta familia sa mearga la primarie.
Oricum, si medicii de familie care mai au contract pentru programul de lapte praf au devenit o raritate. Nici macar unul, din 15, cati lucreaza intr-o policlinica vizitata de reporterii Pro TV.
"Este o hartogaraie imensa, este o munca in plus, care de multe ori nu se justifica. Avand in vedere ca laptele primit prin DSP nu este de cea mai buna calitate, recomand sa cumpere un lapte praf adecvat", a spus Dr. Silvia Burnel, medic de familie.
Atentie, nu vorbim despre a renunta voluntar la alaptare, care ramane cea mai buna varianta pentru copil, in favoarea alimentatiei artificiale. Dar sunt cazuri clare, dovedite medical, in care fie bebelusul hranit natural nu creste corespunzator cu varsta, fie mama, cu o boala anume, are contraindicatie sa alapteze. Atunci laptele praf este un drept in obtinerea caruia nicio persoana sau institutie nu ar trebui sa intervina.
Si se ajunge la farmacie. O cutie de lapte praf variaza ca pret intre 25 si 50 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, maternitate, medici de familie, birocratie, lapte praf,
Dată publicare:
26-03-2015 18:25