Studiul care a starnit reactii si in randul mamelor din Romania: care e legatura intre alaptat si inteligenta
Un nou studiu starneste controverse in randul mamelor din Romania. Cercetatorii brazilieni sustin ca alaptarea indelungata duce la un coeficient mai mare de inteligenta.
Specialistii sustin ca asta s-ar datora acizilor grasi saturati, prezenti in laptele mamei, esentiali in dezvoltarea creierului. Cercetarea ne da de gandit, in conditiile in care in tara noastra, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, media de alaptare e de numai 3 luni.
In ultimii 30 de ani, cercetatorii din Brazilia au urmarit evolutia a 3500 de copii, nascuti in 1982. Iar rezultatele sunt surprinzatoare: coeficientul de inteligenta al celor care au fost alaptati peste un an e mult mai mare decat in cazul celor care au fost alaptati o luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Romania, media perioadei de alaptare este de 3 luni. Si doar 2 femei din 10 isi hranesc natural copilul si dupa 6 luni. Si mai putine sunt cele care pastreaza acest obicei dupa ce copilul implineste un an.
Daniela Martin din Iasi poate intra intr-un cerc foarte restrins de mame. Are un copil de 5 luni, dar inca il alapteaza si pe cel de 3 ani."Fiind alaptat, a reusit sa treaca peste boala mult mai usor. Nu creeaza o atasare foarte mare, e mai idendependent decat alti copii", spune ea.
Studiul brazilian este confirmat si de unii specialistii romani in lactatie. Acestia sustin ca laptele matern isi schimba compozitia si are alte proprietati dupa 6 luni.
Mara Popescu, consultant in lactatie: "Copilul nu mai primeste nutrienti ci sustante care ajutab imunitatea si dezvoltarea creierului."
Elena Munteanu are un copil de 1 an si 2 luni si nu vrea sa renunte inca la alaptare: "E normal sa alaptezi cat timp iti cere copilul, iar noi sustinem asta".
Ilincas Tudose-Tranulis, medic pediatru: "Copilul decide cand renunta si isi castiga independenta, nu se simte oprit de mama".
De cealalta parte psihologii invoca riscul unei dependente emotionale.
Cristina Fulher, psiholog: "Copilul dezvolta un atasament prea mare. Iar daca cere mult timp lapte, poate sa fie o problema in spate. Nu e bine".
Si in strainatate studiul a starnit controverse: "Foarte multi dintre prietenii mei din generatia anilor '70 au fost hraniti cu biberonul si s-au dovedit a fi foarte destepti, au mers la Oxford si Cambridge",
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine alaptarea exclusiva pana la 6 luni si, in paralel cu hrana, pana la 2 ani si peste.