România cere ajutor de la UE pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă: ”Este mai grav decât în anii trecuți”
România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă. Am avea nevoie de cel puțin 75 de milioane de euro doar pentru a da compensații pentru culturile înființate în toamna anului trecut.
Numai că alte două milioane de hectare au fost distruse de arșiță în ultimele luni. Pentru acestea, Ministerul Agriculturii promite un ajutor de 200 de euro pe hectar în octombrie, dar încă mai caută banii.
Fără apă, pământul țării s-a transformat în multe locuri în blocuri compacte, ca de piatră, care abia pot fi străpunse cu excavatorul.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Într-un astfel de sol, porumbul s-a uscat, cum se vede și în imaginile filmate în Olt.
Mihai Nicola, fermier: „Din zece plante, să vedem câte au știuleți. Ăsta n-are, ăsta n-are, ăsta n-are. Un știulete, doi știuleți.”
Din 200.000 de hectare folosite pentru agricultură în județul Olt, 160.000 cu porumb și floarea-soarelui sunt compromise de secetă, spun fermierii, care au cerut ca județul lor să fie declarat zonă calamitată. Nu mai este strop de apă până la un metru adâncime, prea departe pentru ca rădăcinile plantelor să ajungă acolo.
Mihai Nicola, fermier: „Rădăcina este într-o zonă total uscată. Nu poate absorbi nutrienți.”
Raul Rotea, director Oficiul de Studiii Pedologice și Agrochimice Olt: „Este mult mai grav în acest an decât a fost în anii trecuți. La porumb, gradul de calamitare este spre sută la sută.”
Se estimează că, în toată țara, aproape 2 milioane de hectare de culturi agricole au fost arse de secetă, dar suprafața poate crește pentru că încă se numără culturile distruse.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, promite despăgubiri, dar încă mai caută bani. Deocamdată, România a cerut de la Uniunea Europeană 75 de milioane de euro pentru culturi semănate toamna trecută, dar care nu au rodit în vară.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Am discutat la nivel de conducere pentru suma de 200 de euro pe hectar pentru cele două milioane de hectare afectate de secetă, urmând ca acele compensații - dacă vor fi date de către Comisia Europeană - să vină tot ca un sprijin de secetă în completare.”
Teiu Popescu, fermier: „200 de euro înseamnă o mie de lei. Numai motorina ca să înființăm o cultură agricolă ne duce undeva la 600 de lei pe hectar.”
Mihai Nica, fermier: „Pe lângă faptul că în anul ăsta avem o pagubă însemnată, nivelul producției la anul nu va fi excepțional, pentru că rezerva de apă este egală cu zero.”
Râul Sbanț din județul Iași a secat aproape pe toată lungimea lui de 10 kilometri.
Dan Hodoroabă, primarul localității Movileni: „Probleme avem și cu fântânile localnicilor. Pânza freatică a scăzut din cauza secetei.”
Potrivit Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, din cele 121 de cursuri de apă din Iași, 33 sunt secate complet.