Seceta usucă și buzunarele românilor. Orașele din țară cu cea mai scumpă apă la robinet
În această vară neobișnuit de caldă și secetoasă românii se mai confruntă cu o problemă: prețul mare al apei. Unii furnizori și-au majorat tarifele sunt obligați să fie profitabili pentru că derulează proiecte de investiții cu bani de la UE.
În aceste condiții, chiar dacă au apă la robinet mulți preferă să se aprovizioneze de la fântâni și cișmele, unde e gratuită.
În județul Iași, 80 de localități primesc apă potabilă după program, câte șase ore pe zi și deloc în timpul nopții. Iar atunci când curge la robinet, usucă buzunarele. Că să nu plătească aproape 9 lei metrul cub, oamenii preferă să ude grădinile cu apă de la fântână.
Constantin Gabriel Dan, localnic: „Raționalizam câte puțin, până vine ploaia, după ce trece ploaia udăm câte un pic, ce să facem?”
Care sunt orașele cu cea mai scumpă apă?
Orașele cu cea mai scumpă apă din țară sunt Brăila, Galați și Buzău. La Turda, în județul Cluj, oamenii plătesc 8 lei pe metrul cub.
Localnică: „Scump. 200 de lei pe lună. Patru persoane”.
Localnică: „Adunăm în container apă de la ploaie. Să nu plătim atâta”.
Furnizorii de apă spun că majorează prețul atât cât e nevoie pentru a supraviețui și a face modernizări.
Bogdan Bobic, directorul general al Companiei de Apă Arieș: „Cât timp ești în implementare cu un proiect european, e un plan tarifar agreat cu Comisia Europeană, care condiționează finanțarea”.
Ioan Savin, consilier ApaVital Iași: „Ajustările de preț și de tarif au fost făcute și în funcție de indicele inflației”.
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a transmis că seceta nu influențează tarifele, însă specialiștii de mediu spun că ar putea fi unul dintre motivele scumpirii.
Horațiu Vermeșan, specialist în ingineria mediului: „Calitatea apei scade, adică este necesar, fiind secetă, să se extragă de la adâncimi mai mari, iar apa care vine este mult mai murdară. Costurile pentru tratare cresc, din acest motiv și costurile care ajung la consumator cresc”.
Ce soluții au cei care vor să facă economii?
Că să plătim mai puțîn, soluția este să economisim apa. Au apărut robinete cu economizor și filtre speciale, care creează un jet puternic, la debit redus.
Este util și un asemenea robinet, cu temporizator și senzor. Lasă apa să curgă doar câteva secunde, apoi e nevoie să-l acționați din nou, daca n-ați terminat cu spălatul.
O mașină de spălat vase e o investiție renatbilă și consumă, pentru o serie, până la 15 litri de apă, cam cât ar curge la robinet în două minute. Numai că în acest interval de timp nu am putea spăla atâtea farfurii, oale și tacâmuri.