Romania adolescentilor care fac abuz de alcool. Parintii ajung sa foloseasca bautura pentru a-si "calma" copiii
Pentru aproape jumatate dintre adolescentii romani, alcoolul nu este o necunoscuta. Mai mult, o cincime dintre liceeni pierd constant numarul paharelor baute.
Acest viciu este in foarte multe cazuri "mostenit" de la parinti, potrivit unui studiu, realizat de Institutul pentru Politici Publice. Adultii nu numai ca beau, in fata celor mici, dar le si dau sa guste, uneori.
REPORTAJ CU CAMERA ASCUNSA
Reporter: La carciuma asta iti cere buletinul ca sa-ti dea?
Adolescent: Nu...
Reporter: Deci nu te intreaba nimeni nimic... iti da indiferent ce ceri si cat ceri
Adolescent: Da... Nu te intreaba nimeni cati ani ai.
Acesti liceeni ne spun cat de usor poate sa cumpere un minor alcool de la o carciuma situata la doi pasi de scoala. Vanzatorul ii serveste, fara exceptie, pe toti cei care ii trec pragul. La fel se intampla si in unele magazine unde, desi vanzarea alcoolului e interzisa celor care NU au implinit 18 ani, legea nu se respecta.
Un studiu UNICEF arata ca 43% dintre adolescentii romani s-au intoxicat cu alcool cel putin o data. 32% dintre elevii de scoala generala si 52% dintre liceeni beau bere cel putin o data pe luna. Cei mai multi dintre minorii care cad in patima alcoolului sunt cei care provin din familii unde se consuma mult alcool. Bautura ii face pe parinti sa devina neglijenti si chiar violenti cu cei mici. E si cazul mamei din Vaslui, surprinsa la sfarsitul lui octombrie bauta si cu doi copii speriati langa ea.
Si mai grav e ca 9% dintre scolari si o cincime dintre liceeni ajung sa consume constant tarie."Copilul care consuma alcool, de obicei, doreste sa atraga atentia: nu-mi este bine, ceva se intampla cu mine, ar trebui sa va uitati la mine si sa ma ajutati", a explicat Daniela Gheorghe, psiholog.
Problema pare scapata de sub control mai ales in mediul rural, unde alcoolul este produs chiar de parinti acasa si este folosit uneori pe post de "calmant" pentru copii. "Sunt multe familii care dau copiilor alcool doar pentru a-i linisti sau atunci cand acestia reclama ca le este foame", a marturisit Tudor Ciuhodaru, medic.
Consumul de alcool in exces apare mai ales in familiile afectate de boli, saracie ori somaj.