Romania, 2011: birocratia ii scapa pe infractori de munca in folosul comunitatii
Judecatorii au dat in acest an de zece ori mai multe pedepse de munca in folosul comunitatii, dar unde-s condamnatii? Ei ar trebui sa lucreze pentru autoritatea locala, daca i-ar si supraveghea cineva.
Din pacate, intre instante si primarii functioneaza parca telefonul fara fir, pentru ca nimeni nu-i urmareste pe cei sanctionati. Iar acestia din urma se bucura si pacalesc un sistem care schioapata.
Viitorul Cod Penal va trimite in curtea autoritatilor locale si mai multe persoane obligate de instante sa lucreze, ca sa nu stea dupa gratii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In orasul sibian Cisnadie, din 109 condamnati in acest an la munca in folosul comunitatii, doar 11 si-au executat pedeapsa. Condamnatii care chiulesc de la program pot fi cautati acasa, dar numeni nu-i poate aduce fortat la lucru.
Gasit intr-o statie de autobuz, un barbat, de exemplu, refuza sa-si faca cele 20 de ore pentru comunitate. Politistii locali trimisi de primarie il someaza sa vina si cam atat.
Mai departe ar trebui sa informeze Serviciul de Probatiuni al Tribunalului, dupa primele noua ore de chiul, iar angajatii acestui birou ar trebui sa sesizeze instanta. Aceasta la randu-i trebuie sa revoce condamnarea cu suspendare si munca, aplicand pedeapsa cu inchisoarea.
In tot acest lant permisiv, lipsa de la munca e trecuta cu vederea. Condamnatilor putin le pasa cand vad ca risca doar avertizari verbale.
Acelasi haos domneste si-n Capitala. Reprezentantii Tribunalului verifica saptamanal daca responsabilii din primariile de sector ii cheama la lucru pe cei care au asemenea pedepse. Dar controlul se opreste la acest nivel.
Orele pot fi trecute lejer "din burta", daca exista bunavointa la institutiile subordonate primariilor.
La Brasov e singurul atelier din tara unde sunt adusi laolalta sa lucreze toti condamnatii. Pot fi usor monitorizati.
In celelalte orase, condamnatii sunt impartiti la spatii verzi, curatenie, centre de batrani ori santiere. In acest context haotic, din 2012, Codul Penal se modifica: toate deciziile de condamnare cu suspendare vor include si munca in folosul comunitatii. In prezent, judecatorii pot dispunde asta numai daca vor.
Chiar si asa, aceste pedepse au crescut in 2011, la nivelul intregii tari, de zece ori fata de anul trecut.