Romancele depistate cu cancer la san raman mutilate pe viata. Cat plateste statul pentru reconstructia mamara
Sute de femei din Romania sunt depistate anual cu un cancer la san si, din pacate, multe dintre ele raman mutilate pe viata din cauza mastectomiilor.
Pentru ca nu toate accepta ulterior o operatie de reconstructie sau asteapta prea mult pe diverse liste, o fundatie le-a daruit peste trei sute de proteze mamare.
In urma cu 6 ani, Natalia a fost depista cu un cancer mamar si cateva luni mai tarziu medicii i-au scos un san. Statul plateste pentru reconstructia mamara 700 de euro, iar interventia se face gratuit in 19 spitale din tara. Cu toate acestea, doar 135 de femei au apelat la refacerea bustului, in ultimul an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Natalia Ceceu: ''N-am facut reconstructie pentru ca mi-e frica, as fi facut pentru ca suntem inca tinere si na...dar va spun ca mi-a fost frica.''
Exista si varianta unei proteze externe care este decontata de asemenea de stat. Lista de astepare la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este insa lunga. Drept urmare o fundatie a vrut sa ajute si a organziat un cross, in urma caruia s-a strans o suma de bani. Astfel au fost cumparate 300 de proteze externe.
Iuliana Chirita: ''Cu acesta proteza parca am renascut..atunci cand mi-au luat probele am simtit ca am pieptul la loc. E ceva ce nu mai e la locul lui, simti ceva dureros."
Psihologii spun ca o astfel de proteza ii poate reda unei femei increderea in ea.
Elena: ''Ne ajuta si pshic sa stiti, trebuie sa purtam si in casa,mai putin noaptea pentru ca se deformeaza coloana vertebrala.''
Trist este ca multe femei bolnave de cancer la san sunt diagnosticate mult prea tarziu.
In Romania, 36 % dintre femieile diagnosticate cu cancer la san isi pierd viata. Iar media europeana este de 29 de procente.