Robot de lux în SUA, instrument terapeutic în România
Se numeşte Neo-Pleo şi, dacă ar fi participat la preselecţii, ar fi obţinut lejer un rol în celebrul "Jurassic Park".
Specialiştii i-au găsit însă o misiune nobilă: să îi bucure pe copiii şi bătrânii cu afecţiuni psihice. Vorbim despre un roboţel-dinozaur, jucărie de lux în Statele Unite, folosit la noi ca instrument în terapia pentru pacienţii cu tulburări grave. Are un impact formidabil, spun psihologii din Cluj, care s-au gândit să-l folosească în acest scop.
Neo se comportă ca un adevărat animal de companie. Plânge, se bucură, cere afecţiune şi mai ales îi place să fie mângâiat.
Roboţelul este un răsfăţat. Se trezeşte doar dacă îl mângâie cineva sau dacă aude o voce cunoscută. Ferească Cel de Sus să i se facă foame! Nu scapi de plânsetele lui.
Dinozaurul cunoaşte patru stări: tristeţea, bucuria, curiozitatea şi frica. A fost adus la clinica de psihologie a unei universităţi din Cluj în urmă cu câteva zile.
"Spre exemplu copiii care suferă de autism, care interacţionează mai greu cu subiecţii umani şi preferă să interacţioneze cu roboţi şi învaţă să aibă grijă de ei, să fie mai responsabili sau în căminele de bătrâni", spune psihologul Daniel David.
Terapia cu animale adevărate păleşte în faţa celei cu roboţi, spun psihologii. Dacă pacienţii riscă să devină agresivi în faţa unui câine sau a unei pisici, Neo-Pleo rămâne, totuşi, o maşinărie.
Una costisitoare însă: 300 de euro costă dinozaurul căruia i se vor alătura, în scurt timp, şase frăţiori identici, dar şi o focă mult mai dezvoltată din punctul de vedere al inteligenţei artificiale.