Reversul reducerii TVA-ului la paine: cu cat vom plati mai mult pentru bijuterii, alcool si masini

Dată publicare: 30-07-2013 19:19
Dată actualizare: 02-08-2013 00:12


De la 1 septembrie toate bijuteriile considerate de autoritati produse de lux vor fi supra-impozitate.

Intra aici inclusiv cerceii de doua grame pe care ii primesc fetitele chiar inainte de botez, dar si blanurile naturale, armele, iahturile sau masinile puternice. Pentru asa ceva doritorii vor plati accize care pot ajunge si la cateva mii de euro.

Bijuteriile din aur si platina sunt primele pe lista produselor de lux care vor fi accizate.

Pretul unui inel de aur de 14 karate, care are 3 grame, va creste de la 1 septembrie cu 16 lei, adica cu acciza de 1 euro pe gram. Scumpirea va fi insa dubla in cazul unui inel, care are aceeasi greutate dar este din aur de 18 karate, pentru care acciza este de 2 euro pe gram.

Guvernul le-a pregatit doamnelor si o alta surpriza: taxarea blanurilor naturale. Hainele de peste 2000 de lei se vor scumpi cu cel putin 200. In schimb cine va alege o blana care costa 6000 de euro, va da statului inca 1200 de euro.

Pe noua lista de accize intra si masinile echipate cu motoare de cel putin 3.000 de centimetri cubi. Pentru o masina, cu un motor de 4,4 litri, acciza va insemna 4400 de euro in plus. Atentie, vor fi supuse acestei accize si masinile la mana a doua aduse din strainatate."

Va fi extra taxat si luxul pe apa, adica navele de agrement.Daca vreti sa va cumparati un iaht cu vele cu o lungime mai mare sau egala de 8 metri trebuie sa stititi ca de la 1 septembrie veti plati o acciza de 500 de euro pentru fiecare metru liniar.

Daca va place viteza si va doriti o ambarcatiune cu un motor mai puternic de 100 de cai putere veti plati 10 euro pentru fiecare cal putere. De exemplu daca vreti sa va cumparati un astfel de iaht care are doua motoare fiecare de cate 225 de cai putere veti plati o acciza de 5000 de euro.

Si armele de vanatoare sau cele de uz personal vor fi mai scumpe, in functie de valoare, cu 50 pana la 1500 de euro bucata, iar cartusele cu pana la 40 de eurocenti.

In plus, a fost marita cu 33 la suta si acciza existenta la alcool, de la 750 la 1000 de euro pe hectolitru.

Asta inseamna ca un litru de vodca de 40 de grade va costa cu aproape 6 lei in plus. Noile accize au fost introduse pentru a compensa scaderea incasarilor odata cu reducerea TVA-ului la paine.


VIDEO PROTVPLUS.RO