Retete create de un bucatar din Cluj special pentru gradinite si crese
Dupa modelul aplicat cu succes in scolile britanice de celebrul Jamie Oliver, un bucatar din Cluj, ajutat de nutritionisti, va crea retete dupa care se va gati in cresele si gradinitele din oras. Chiar de luna viitoare.
Programul, coordonat de primarie, va folosi acelasi buget ca si pana acum, dar le va oferi copiiilor numai mancaruri sanatoase. Era si timpul: in Romania un adolescent din cinci este obez.
La o gradinita din Cluj meniul pentru pranz este urmatorul: supa de pui cu taietei si piure de cartofi cu chiftelute in sos de rosii.
Un bucatar din oras, pasionat de mancarea sanatoasa, va incerca, ajutat si de medici nutritionisti, sa schimbe unele dintre obiceiuri.
Adrian Hadean are 33 de ani si este cunoscut printre bloggerii de gastronomie. El va fi cel care va construi retete pentru noile meniuri pe care mai apoi 54 de gradinite le vor pune in aplicare.
"Nu le-as fi dat o felie de paine alba langa o supa care are langa ea si fidea care contine foarte mult gluten si amidon. Legumele le-as pune in supele pentru copii facute la aburi si nu in oala sub presiune", spune Adrian Hadean.
Adrian Hadean spune ca un meniu compus din trei portii se va incadra in mai putin de 7 lei, adica atat cat au alocat de la buget cei mici pentru un pranz. Parintii au raspuns deja pozitiv la acesta idee.Oricum, romanii au inceput sa se intereseze din ce in ce mai des de acest subiect.
Anul trecut, in topul vanzarilor din librarii, s-au numarat multe carti scrise de nutritionisti celebri despre cum sa gatim si sa mancam mai bine.