Resturile de mâncare, ridicate la rang de artă de câțiva fotografi talentați. Banii strânși îi donează
Bucăţi de salam tăiate cu foarfeca şi aranjate delicat cu penseta fragmente de caşcaval dat cu luciu şi frunze de rucola, montate pe felii de pâine lăsate pe masa de clienţii restaurantelor.
Cu aceste ingrediente, câţiva fotografi talentaţi fac poze pe care le vând şi strâng bani pentru hrana pacienţilor de la un centru de îngrijire.
A fost nevoie de un ochi de artist, ca să vadă că resturile pot fi materie primă într-o operă de caritate. În spatele proiectului e o echipă care lucrează cu mai multe restaurante, demonstrând că ce unii aruncă, ei pot transforma în bani. Un stilist de alimente a colectat din farfuriile abandonate bucăţi de mezeluri, brânză şi legume bune de mâncat. Le-a transformat în tablouri uluitoare, pe care cei care au afaceri în industria ospitalităţii pot plăti şi sute de dolari.
Cirprian Țânțăreanu: ”Pornind de la resturi strânse de la mese, le rearanjăm, le resuscităm şi le fotografiem. La final nu-ţi mai dai seama că s-a pornit de la nişte banale resturi lăsate de cineva pe o farfurie. Rezultatul este un vizual apetisant şi convingător pentru clienţii băncilor de imagini.”
Sute de poze au fost publicate pe un site global de comerţ cu fotografii. Toţi banii primiţi din vânzarea lor sunt donaţi unui ONG care îi hrăneşte pe cei înfometaţi.
Fotografii speră să îi şi educe pe oameni să nu mai risipească mâncarea.
Risipa de alimente poate scădea cu fiecare bucată de pâine, pe care o iei cu tine ca să o mănânci mai târziu, în loc să o pui la gunoi sau să o laşi pe masă, ştiind că va fi aruncată. În Uniunea Europeană se irosesc anual peste 100 de mii de tone de alimente. Din acest total, peste 5 mii de tone ajung la gropile de gunoi din România. O ţară deloc bogată, în care oamenii cheltuie în jur de 40% din venitul lunar pe mâncare.
Din nefericire, doar unul din 5 români ia la pachet ce i-a rămas, congelează porţii mici sau inventează feluri noi cu ce i-a rămas prin frigider.