Reportaj cu camera ascunsă: speculanţii de grâu cresc preţul pâinii
Avem grâu cât să hrănim două ţări, dar pâinea pe care o mâncăm rămâne la fel de scumpă. De vină ar fi speculanţii, care cumpără şi vând la negru tone de cereale, până când preţul se dublează.
Ne-am obişnuit să trăim într-un vis. România nu mai este de mult grânarul Europei, aşa cum ne povesteau bunicii. Recoltăm la hectar jumătate faţă de occident, din cauză că nu irigăm şi nu tratăm corespunzător culturile. Din toată sărăcia mai prindem însă câte un an bun în care producem ceva mai mult. Aşa cum se întâmplă acum. Supra-producţia îi atrage însă ca un magnet pe speculanţi.
Batem palma pentru 100 de tone de grâu la negru. Evaziunea fiscală sare de 10.000 de lei, însă acesta este doar vârful iceberg-ului. Sute de mii tone de grâu şi, implicit, milioane de lei urmăresc acelaşi circuit, susţin reprezentanţii agricultorilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
În orice ţară civilizată, preţul pâinii scade odată cu grâul. La noi, nu. Mulţi dintre cei care vând grâu sunt în legătură cu intermediarii. Le dau marfă fără acte, iar aceştia o trec prin mai multe firme, până când preţul se dublează. Diferenţa înseamnă profit în buzunarele lor.
În timp ce pâinea costă de trei ori mai mult, în ultimii 7 ani preţul grâului a fost constant şi a crescut uşor doar în timpul secetei din 2006-2007. În 2008, au fost recoltate peste 5 milioane de tone de grâu la un preţ mai mic cu 20% faţă de anul trecut. Patronatele anunţă însă că pâinea nu se va ieftini.