Reportaj cu camera ascunsă: speculanţii de grâu cresc preţul pâinii

Ultima actualizare: 29-05-2012 00:11

Avem grâu cât să hrănim două ţări, dar pâinea pe care o mâncăm rămâne la fel de scumpă. De vină ar fi speculanţii, care cumpără şi vând la negru tone de cereale, până când preţul se dublează.

Ne-am obişnuit să trăim într-un vis. România nu mai este de mult grânarul Europei, aşa cum ne povesteau bunicii. Recoltăm la hectar jumătate faţă de occident, din cauză că nu irigăm şi nu tratăm corespunzător culturile. Din toată sărăcia mai prindem însă câte un an bun în care producem ceva mai mult. Aşa cum se întâmplă acum. Supra-producţia îi atrage însă ca un magnet pe speculanţi.

Batem palma pentru 100 de tone de grâu la negru. Evaziunea fiscală sare de 10.000 de lei, însă acesta este doar vârful iceberg-ului. Sute de mii tone de grâu şi, implicit, milioane de lei urmăresc acelaşi circuit, susţin reprezentanţii agricultorilor.

În orice ţară civilizată, preţul pâinii scade odată cu grâul. La noi, nu. Mulţi dintre cei care vând grâu sunt în legătură cu intermediarii. Le dau marfă fără acte, iar aceştia o trec prin mai multe firme, până când preţul se dublează. Diferenţa înseamnă profit în buzunarele lor.

În timp ce pâinea costă de trei ori mai mult, în ultimii 7 ani preţul grâului a fost constant şi a crescut uşor doar în timpul secetei din 2006-2007. În 2008, au fost recoltate peste 5 milioane de tone de grâu la un preţ mai mic cu 20% faţă de anul trecut. Patronatele anunţă însă că pâinea nu se va ieftini.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO