Remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut cu pana la 90%. Anuntul facut de Ministerul Sanatatii

Dată publicare: 10-10-2016 11:04
Dată actualizare: 13-10-2016 07:15


medici

 Remuneratia medicilor pentru garzile efectuate a crescut cu pana la 90%, de la 1 octombrie, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20/2016, plata majorata pentru aceste garzi urmand a fi primita incepand cu 15 noiembrie, precizeaza Ministerul Sanatatii. 

Conform sursei citate, plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016.

Potrivit MS, garda unui medic primar, gradatia 5, va fi in zilele lucratoare, intre 781 de lei si 1.094 de lei, sume brute, in zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, venitul din garda ajungand la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradatia 5, va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii intre 614 lei si 860 de lei, sume brute, pentru garzile din weekend si din zilele declarate sarbatori legale acelasi medic urmand a incasa 1.310 lei brut.

''Si in cazul medicilor rezidenti care efectueaza garzi in conditiile legii, acestea vor fi platite cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat (25% sau 75% in cursul saptamanii si 100% pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale)'', se mai arata in comunicatul mentionat.

De asemenea, garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial, garzile fiind considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

Ca element de notate arata MS, asa numita ''garda obligatorie'' va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat. In plus, medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale incepand cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.

''Fondurile pentru plata garzilor vor fi puse la dispozitia spitalelor in mod distinct de catre Casele judetene de asigurari de sanatate si a municipiului Bucuresti, conform OUG 43/2016'', precizeaza MS.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO