Cresterile salariale din Sanatate, umbrite de un nou scandal. Consiliul Concurentei ancheteaza Ministerul Sanatatii si CNAS
Apare un nou scandal in sanatate, dupa ce abia se linistisera apele, iar medicii au aflat ca vor fi platiti pentru garzile suplimentare.
De aceasta data, sar reprezentantii Consiliului Concurentei, care sustin ca cele 25 de procente acordate in plus la salariile doctorilor, au fost obtinute prin cresterea tarifelor la serviciile decontate de CNAS. Fapt care ar discrimina spitalele private.
In octombrie anul trecut, Guvernul a marit salariile medicilor cu 25 de procente. Banii s-au virat prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acum insa, Consiliul Concurentei a fost sesizat pentru discriminare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdan Chiritoiu, presdintele Consilul Concurentei: "Suspiciunea este ca, pentru a acoperi cresterea de salarii, CNAS plateste din Fondul National de Asigurari de Sanatate, plateste tarife mai mari pentru furnizorii publici deci spitalele de stat."
Adica, CNAS ar da spitalelor de stat pentru anumite servicii mai multi bani decat ajung la spitalele private pentru aceleasi activitati. Diferenta de cost ar reprezenta cresterea salariala pentru medicii de la stat.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private: "Consideram ca instructiunea de a deconta aceleasi servicii medicale la valori care au la baza indici de calcul diferiti, exclusiv prin raportarea la caracterul de spital public, reprezinta o grava discriminare a unitatilor sanitare private."
Cei de la Casa Nationala de Asigurari sustin ca la mijloc este o neintelegere.
Augustus Costache, purtatorul de cuvant al CNAS: "Sumele necesare acoperirii acestei majorari sunt prevazute distinct in bugentul CNAS cu destinatie speciala fara a avea impact asupra bufgetului de servicii medicale sau asupra a tarifelor medicale decontate de CNAS"
Deocamdata ancheta Consiliului este abia la inceput si ramane de vazut daca spitalele private au fost sau nu discriminate.
Pana atunci insa, sindicate din sanatate se tem ca nu cumva in urma acestei investigatii sa ramana din nou fara sporul acordat anul trecut.
Marius Sepi, prim-vicepresedinte Federatia Sanitas: "Nu stiu cum se va solutiona acest lucru, sper sa nu se ajunga in situatia in care sa ne batem joc de tot ce inseamna sistemul sanitar si sa taiem sub alta forma cei 25%, iar aici fac un apel spre maturitate."
Pana la o concluzie clara, sindicatele din Sanatate anunta ca, desi au castigat drepturile revendicate pana acum, urmeaza sa ceara Ministerului o noua serie de mariri si pentru personalul adiacent din spitale.