Profesorii viitorului: exemplele celor care-si educa elevii ca in Occident. "Bataia rupta din Rai", interzisa de regulament
Se schimba regulile in invatamant. La catedra vor fi acceptati doar profesorii care stiu sa-i atraga pe elevi fara sa-i ameninte cu note mici ori sa-i loveasca.
Aceste prevederi sunt cuprinse in noul regulament scolar adoptat de Ministerul Educatiei. In schimb, dascalii pot folosi metode occidentale de predare, cum ar fi experimentele si discutiile libere, care sunt mereu pe placul copiilor.
Pentru ca la 10 ani, copiii nu stiu ce inseamna magnetizarea, o profesoara s-a gandit sa predea lectia despre functionarea busolei printr-un experiment.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
"Va arat imediat pilitura de fier! Sa presaram putina pilitura de fier si sa vedem ce se intampla. O sa fac eu aici o magie. Daca indepartez magnetul, oare foarfeca mai atrage?", le arata profesoara.
Pilitura se orienteaza, evident si busola. Iar la sfarsit elevii sunt magnetizati. Este efectul unui model american interactiv, amical, dinamic.
''Inteleg si mai bine si invata si cu drag. Si stiu sa foloseasca ceea ce invata'', explica profesoara.
Asa ar trebui sa gandeasca orice profesor si, cu rabdare, sa gaseasca metode prin care sa-i atraga pe elevi catre scoala. O profesoara de pedagogie ne spune cum actioneaza un cadru didactic cu vocatie.
Profesoara de pedagogie si psihologie: "Daca eu imi fac timp sa-l ascult 2 minute, sa-i iau mana in mana mea cu siguranta va veni si a 2 a oara si a 3 a si se va simti mai bine langa o persoana care il intelege decat langa un necunoscut intr un parc sau intr un bar.''
Inainte sa predea, un profesor adevarat este si prieten cu elevii sai si ii ajuta atunci cand au o problema.
Madalina invata la liceul pedagogic din Capitala cum trebuie sa fie un profesor.
Madalina: "Cadrul didactic trebuie sa si asculte elevul, sa-i ofere incredere si sansa de a se exprima".
Iar colega ei ne explica in cateva cuvinte ce trebuie sa faca un profesor pentru a aplana o disputa intre doi elevi.
In fata elevilor, indiferent de situatie, profesorul trebuie sa fie calm si sa aiba un limbaj adecvat. Iar cei care mai obisnuiesc sa educe cu palma sau cu nuiaua nu mai au ce cauta la catedra. Asa prevede noul regulament scolar.
Bataia este rupta din Rai trebuie sa ramana la stadiul de proverb. In regulamentul scolar scrie clar ca profesorii nu au voie sa loveasca elevii. Mai mult, acestia trebuie sa fie atenti si ce limbaj folosesc: discriminarile, jignirile si amenintarile ii pot afecta emotional pe copii si sunt strict interzise.