"E naspa in Romania, ce sa fac, pe amarati de bani?!" Ce inseamna generatia NEET si cat de ingrijorator este fenomenul

16-09-2016 18:26

Un subiect care ar trebui sa ajunga o prioritate pentru societatea romaneasca. 18% dintre tinerii care au intre 16 si 24 de ani nu vor sa isi faca un rost in viata.

Nu-i intereseaza nici educatia, nici munca si fac parte din asa numita generatie "Neet". Special pentru ei Uniunea Europeana pune la bataie 500 de milioane de euro, astfel incat sa li se schimbe optica in urma unor programe dedicate. Din pacate, lipsa lor de interes este intretinuta chiar de parintii care ii protejeaza excesiv.

Dan si Stefan sunt doi tineri din Brasov. Isi beau impreuna cafeaua in oras si incep astfel o zi intreaga in care nu vor face nimic. Au terminat liceul si au chiar cate o specializare: unul este mecanic auto, celalalt tamplar. Nu se gandesc sa se angajeze prea curand si ne spun si de ce.

Stefan: Am facut scoala pur si simplu.
Reporter: Si serviciu?
Stefan: Nu!
Reporter: De ce?
Stefan: E naspa aici in Romania!
Reporter: De ce?
Stefan: Ce sa fac in Romania, pe amarati de bani?! Nu, vai, nici nu ma gandesc!

"Not in Education, Employment or Training", adica "nici la scoala, nici la serviciu sau in pregatire" sunt cuvintele care descriu generatia NEET din care fac parte si ei.

Statisticile arata ca la finalul anului trecut, 441.000 de persoane erau in aceasta situatie. Fie au abadonat scoala, fie au absolvit-o magna cum laude, tinerii NEET nu lucreaza si nici nu isi propun asta.

Dan: Am lucrat vreo doua luni in toata viata mea si nu mai imi trebuie!
Reporter: De ce?
Dan: Pentru ca nu se plateste bine. Mai multa munca decat bani! Si nu doresc sa muncesc pe aicea.
Reporter: Si unde doresti sa muncesti?
Dan: In aviatie!!! (n.r. rade) Nu-mi doresc nicaieri!

Potrivit celor din piata muncii, tot mai multi gandesc la fel ca el si din vina parintilor care isi protejeaza excesiv.

Angajator: "Am prieteni ai caror copii au terminat liceul si ei le spun: Lasa, mama, nu te duci sa isi bata ala joc de tine. Stai acasa ca iti dau eu banii!"

Angajator: "Tatal spune: De ce sa il dau eu la scoala daca nici eu la randul meu nu am fost trimis la scoala. Sau la munca."

In Brasov, de pilda sunt aproape 400 de tineri NEET in evidente in timp ce 550 de locuri de munca au ramas neocupate. Incaperea in care sunt afisate ofertele este mereu pustie. La numaratoare se pun si cei care beneficiaza de ajutoare sociale si astfel nu sunt motivati sa-si caute de lucru.

Reporter: Cum ii aducem pe tinerii astia aici sa vada locurile astea de munca?
Angajator:Cu arcanu! (n.r. rade)

Fara un venit, dar cu pretentii mari, tinerii NEET au adesea preocupari in afara legii. A munci, fie ca angajat, fie ca antreprenor, pentru ei este o gluma.

Stefan: Eu nu sunt angajat, dar fac rost de bani.
Reporter: Si cum reusesti?
Stefan: Pur si simplu!
Reporter: Dar de ce nu vrei sa te angajezi?
Stefan: Nu vreau!

Pshiholog: "Aparent sunt blazati, nesatisfacuti de viata, dar de fapt sunt niste nefericiti, nu si-au gasit locul si drumul. Acesti tineri sunt cei care in copilarie au auzit prea des cuvinte de genul: nu poti, nu e voie, nu esti in stare, lasa-ma pe mine, nu te urca in copac, nu face aia..."

In prezent Romania este pe locul trei in Uniunea Europeana ca numar de tineri fara nicio ocupatie si planuri de viata. Situatia s-ar putea schimba daca am invata sa folosim eficient cele 500 de milioane de euro puse la dispozitia noastra de Uniunea Europeana special ca sa ii integram.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO