Recalificarea, sansa somerilor la un nou loc de munca. Procentul celor care se angajeaza, chiar daca au ajuns la varsta a 2-a
In vremuri de criza, cine isi pierde slujba, dar nu se lasa infrant de ganduri negre, se reprofileaza si o ia de la capat. Tot mai multe persoane de varsta a doua se inscriu la cursuri de calificare.
Iar asta ca sa aiba sanse cat mai mari sa-si gaseasca iarasi de lucru. Metoda se pare ca are succes. La Iasi, de exemplu, peste 70 % dintre cursanti isi gasesc apoi un loc de munca, sustin oficialii. Cele mai cautate meserii tin de industria usoara si domeniul serviciilor.
Pana la 46 de ani, o doamna a lucrat ca electromecanic intr-o firma de telecomunicatii. Cum nu-si mai gaseste insa de munca in domeniu, a ales sa imbrace sortul de ospatar.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Botezatu Gabriela, cursanta: "S-au facut disponibilizari si m-am orientat spre alt job. Este mai usor sa gasesti un loc de munca in domeniu, ofertele sunt mai bogate".
Ucenica este acum, la 45 de ani, si o alta lucratoare in confectii care, ramasa fara slujba, a schimbat macazul. Dar priveste cu optimism reprofilarea.
Lazariuc Daniela, cursanta: "Mi-am ales meseria de frizer-coafeza, pentru ca imi place sa ma angajez si sa castig un ban in particular".
In cazul ei, salariul ar ajunge la 1.000 de lei pe luna si, in functie de numarul de cliente, suma s-ar putea dubla.
"Am lucrat la fabrica de tigarete 14 ani, dar fabrica s-a inchis. Dupa, am stat in somaj, apoi am lucrat la o gradinita particulara si mi-am dat demisia si am venit sa fac cursurile astea. Vreau sa ma angajez", spune o femeie.
Cei care doresc sa se inscrie pot opta pentru meseriile de barman, contabil, ingrijitor, masseur, instalator, tamplar, bucatar sau agent de securitate.
Un curs de calificare dureaza intre o luna si jumatate si 6 luni, iar la final absolventii primesc o diplom, care-i ajuta sa profeseze.
Norica Andrei, sef serviciu AJOFM Iasi: "Avem procente foarte bune. Chiar 70 la suta la unele meserii".
Ghiuc Doina, profesor: "Avem persoane pe segmentul 30-50, pana la 55 de ani chiar. Ceea ce ma bucura foarte mult este faptul ca isi gasesc de lucru, chiar isi deschid propria afacere".
Numai in Iasi exista acum aproape 15.000 de someri care pot face astfel de cursuri gratuit.