Reacția unui turist german când vede starea deplorabilă în care se află Parcul Cișmigiu

31-07-2018 19:56


Poduri în paragină, garduri care stau să cadă, mizerie şi şobolani. Din păcate, aşa arată acum cea mai veche grădina publică a Bucureştiului, Parcul Cişmigiu.

Clasat ca monument istoric de categorie A, adică de importanță naţională, bătrânul Cişmigiu s-a degradat teribil în ultimii ani şi, deşi se afla peste drum de Primăria Capitalei, nu a fost luată nicio măsură pentru restaurarea lui.

Încă de la intrarea Schitu Măgureanu, în Cişmigiu găsim o fostă toaleta publică, abandonată de ani de zile. Acum este focar de infecţie.

Reporter: - Staţi cumva pe aici prin zonă?

Grup de tineri: - Da.

Reporter: - Vouă cum vi se pare că arată parcul?

Grup de tineri: - Foarte murdar.

Reporter: - Aţi văzut cumva şi şobolani pe aici?

Grup de tineri: - Da. foarte mulţi. Parcă era unul chiar acolo. L-am văzut de dimineaţă.

La câţiva paşi distanţă, câţiva muncitori de la Romprest, se odihnesc.

Reporter: - Ce faceţi? Vă ocupaţi de îngrijirea parcului?

Muncitor: - Da.

Reporter: - Și ce facem cu şobolanii?

Muncitor: - Asta nu ştim noi. Deratizarea.

Celebra zonă "la şahişti" arată mizerabil. Mesele sunt în stare avansată de degradare, iar la Rondul Romn, statuile marilor oameni de cultură români par uitate de lume.

Gardul bătrânului parc stă să cadă, iar pavajul este distrus. În această atmosferă dezolantă, un turist german încearcă să plece cu o amintire.

"Nu e în cele mai bune condiţii. Dacă nu faceţi nimic, dacă nu îl aduceţi într-o stare mai bună, o să fie distrus", spune acesta.

Reporter: - Cum era înainte şi cum vi se pare că arată acum?

Bucureștean: - Era altfel, pomii aranjaţi, totul frumos. Acum e dezastru. Dezastru.

Iar o tragedie ar putea avea loc oricând pe podurile simbol.

Din podul de nuc, construit în anul 1930, s-au desprins bucăţi foarte mari din construcţia iniţială şi oricine se plimba cu barca pe acest lac trece la doar câţiva centimetri distanţă de aceste improvizaţii. Tot ce a mai rămas este prins cu nişte sârme.

Toate acestea se întâmplă chiar peste drum de Primăria Capitalei. Municipalitatea anunţa în 2012 consolidarea acestor poduri, cu 3 milioane de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă.

Iar acum, oficialii susţin că: "Primarul Capitalei a solicitat ALPAB să demareze de urgenţă procedurile de expertizare şi punere în siguranţă la podurilor din parc."

Şi că "procedura de achiziţie pentru revitalizarea Grădinii Cişmigiu a fost demarată la începutul anului 2018, dar a fost anulată pentru că nu a fost depusă nicio ofertă."

Povestea Cișmigiului începe în secolul al 18-lea, când în acest loc a fost ridicată o cişmea. Iniţial, a fost un spaţiu mlăştinos, dar peisagistul Grădinilor Imperiale din Viena l-a transformat într-un parc feeric. În timp, în zonă au fost plantaţi 30.000 de arbori, iar unii dintre ei au rezistat până astăzi.

Parcul Cişmigiu este monument istoric de importanță naţională. Din păcate, doar pe hârtie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO