Pungile de plastic foarte subtiri vor disparea de pe piata. Conditiile in care angajatii de la reciclare le sorteaza manual
Vestitele pungi de plastic, in care ne facem cu totii cumparaturile de la hipermarket atunci cand luam fructe sau legume, vor disparea. O spune chiar ministrul Mediului, care a decis sa elimine de pe piata pungile foarte subtiri.
Sunt cel mai greu de reciclat. Ca sa intre in vigoare, legea trebuie sa fie adoptata de Parlament.
Un reporter Stirile PRO TV a mers la statia de reciclare a gunoiului din Chitila. Acolo ajung gunoaiele pe care le arunca bucurestenii la comun. Dupa ce magnetii extrag metalul, deseurile intra in zona de sortare manuala. Din gunoaiele care sunt aduse la statia de reciclare cel mai greu se recicleaza pungile de plastic. Munca este manuala si extrem de migaloasa. Pungile prea subtiri se rup si in loc sa fie reciclate vor ajunge la groapa de gunoi. Problema este ca una singura are nevoie de cateva sute de ani ca sa se dezintegreze in natura.
Oricum plasticul face parte din peisajul cotidian in primul rand din nepasarea oamenilor. De pilda campurile din jurul Capitalei sunt pline. Ca nu moara sufocati mai multi europeni au renuntat de buna voie la aceste pungi subtiri care creeaza cele mai multe probleme. Noi abia facem primii pasi in acest sens, insa doar dupa ce Bruxellesul ne-a amenintat cu amenzi.
Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "O sa trebuiasca sa renuntam la ele si sa lansam pe piata aceste pungi de plastic cu o densitate mai mare, adica pungile, in limba romana, mai groase care pot fi si reciclate, care se pot reintoarce la producator prin supermarket si asa mai departe."
Cu alte cuvinte dispare punga pe care o folosim in hipermarketuri atunci cand cumparam legume si fructe, insa nu mai devreme de anul viitor.
In acest moment, suntem in vizorul Europei pentru ca nu colectam selectiv deseurile. Practic, riscam zilnic amenzi de peste 400 de mii de euro.