Puii infestati cu bacterii rezistente la antibiotic, vanduti in Germania, n-au ajuns si la noi
Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor face aceste precizari ca sa-i linisteasca pe clienti. Pericolul este mare daca asemenea pui sunt consumati de oameni cu imunitatea scazuta.
Ecologistii germani au descoperit adevarate bombe bacteriologice in hipermarketurile din cinci mari orase germane.
Unul din doi pui aflati la vanzare contine bacterii rezistente la penicilina.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cum s-a ajuns aici? Fermierii indoapa pasarile cu medicamente pentru ca ele sa reziste la boli. Problema e ca bacteriile din pasari devin rezistente la antibiotice si ajung sa treaca prin carnea consumata si in organismul uman.
In aceste conditii oamenii iau si ei bacteriile respective sau ajung sa nu mai raspunda la anumite tratamente cu antibiotice.
"Din cauza faptului ca lor li se administreaza antibiotice ca sa elimine anumiti germeni, dar pe care si noi, oamenii, le folosim, se produce o imunizare. Iar antibioticele devin inactive", spune Hubert Weiger, reprezentant organizatie ecologista.
"Asta ne afecteaza pe toti pentru ca aceste antibiotice sunt distribuite si pacientilor din spitale. Rezerva actuala de antibiotice va fi ineficienta in 10 ani", considera Norbert Suttorp, clinica boli infectioase Berlin.
Potrivit presei din Germania, printre magazinele care comercializeaza pui infestati cu bacterii si indopati cu antibiotice se numara lanturile Lidl si Penny, care sunt prezente si pe piata romaneasca. Reprezentantii companiilor ii linistesc insa pe consumatorii romani.
"Precizam ca nu am comercializat niciodata si nu comercializam nici in prezent aceste produse", sustin reprezentantii Lidl.
Desi admit ca alimentele circula fara restrictii in Uniunea Europeana, autoritatile sanitar veterinare romane spun ca au un program de control pentru supravegherea antibioticelor. Asa ca puii infestati nu aveau cum sa ajunga in farfuriile romanilor.
"Lumea sa stea linistita ca nu exista niciun pericol. Verificam intreg lantul alimentar, de la furaje pana pe raft, unde consumatorul se aprovizioneaza", a declarat Constantin Savu, ANSVSA.
In timp ce romanii rasufla pe moment usurati, nemtii se gandesc serios sa introduca restrictii in utilizarea antibioticelor la pasari si la animale.