Psihologii îi ajută pe medicii din spitale, în această perioadă grea, cu ajutorul internetului

Ultima actualizare: 22-03-2020 11:36

Tehnologia este un pion important pentru psihologii care vor în această perioadă grea să îi ajute pe medicii din spitale, puși în fața unei situații fără precedent.

 

Doctorii din Mureş iau parte la şedinţe de consiliere online, iar specialiştii încearcă să îi susţină, în condiţiile în care cadrele medicale se confruntă cu un inamic nevăzut, în faţa căruia se pot simţi neputincioşi.

 

- "Poți să îmi spui care sunt lucrurile care te îngrijorează în momentul de față?”
- ”Mă îngrijorează că apar tot mai multe cazuri.”
- ”Gândurile tale sunt cuprinse de teamă de COVID, de pacienți afectați. Axietatatea ta este mare și asta afectează cumva relația ta cu pacientul."

Astfel de discuții au loc, prin intermediul internetului, între doctori și psihologi. Proiectul a luat naștere la inițiativa celor de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș. Iar grupul de suport consiliază zilnic personal medical din județul Mureș.

Cosmin Popa, psiholog, coordonator proiect:"Dacă avem de a face cu cazuri foarte dificile în care medicii pierd foarte mulți pacienți, să sperăm că nu va apărea acest scenariu, în acel moment sentimentele de neputință, dezamăgire sunt foarte intense."

Cei care ar putea avea nevoie de sprijin sunt medicii din unitățile de primiri urgențe, din spitalele de boli infecțioase și de la terapie intensivă, adică cei aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus.

Medic rezident, Alina: "Ca și medici suntem expuși în această perioadă la un stres mai mare decât este de obicei, în ideea că intrăm în contact cu pacienți care s-ar putea să fie infectați sau nu și este vorba de cum vom gestiona noi mai departe toate aceste sentimente, de emoții, de anxietate, de frică."

Flaviu Bolog, medic rezident: "Trebuie să fim extrem de precauți, să ne protejăm, să purtăm masca, să ne luăm toate măsurile de precauție, dar mai important decât atât, cred că revine și în sarcina pacientului, adică să fim sinceri, să declarăm dacă am călătorit în zona de risc, dacă am intrat în contact, pentru că e cel mai bun mod de a preveni răspândirea virusului."

Situația reprezintă o provocare și pentru psihologi. Așa că și ei au avut nevoie de pregătire.

Psihologi: "Evaluați de fapt care a fost intensitatea simptomelor sau a emoțiilor, hai să spunem așa, negative, 1 înseamnă deloc - nu m-am simțit deloc rău, 10 înseamnă maxim maximal - am simțit un disconfort major."

Daniel Popescu, psiholog: "Va fi nevoie că și noi că specialiști să ne adaptăm la situație pentru că este o situație care generează stres, anxietate la nivele ridicate. Sentimentul de inutilitate poate fi puternic atunci când vor apărea și noi să sperăm că nu, victime, pentru că sentimentul va fi acut la medici în momentul în care când vor fi depășiți de situație."

Deocamdată, 12 specialiști oferă sprijin emoțional online cadrelor medicale. În cazul în care cererea va crește, ședințele vor putea fi organizate și la telefon.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO