Mediul de afaceri, în pragul colapsului. Românii riscă să își piardă locurile de muncă


Ultimul update: Duminica 22 Martie 2020 13:33
Data publicarii: Duminica 22 Martie 2020 10:40
Categorie: Stiri Economice

Dincolo de amenințările legate de sănătatea noastră, coronavirusul care a dat peste cap lumea pune în pericol și mediul de afaceri.

Sunt în România firme care își închid temporar activitatea. Cele care mai au bani promit să îi plătească în continuare pe oameni.

În schimb, sunt mulți cei care nu au cum să susțină salariile, așa că au două variante: fie le dau zile libere angajaților, fie concediu fără plată.

Desigur, varianta radicală se traduce prin concedieri. De aceea, antreprenorii cer de urgență sprijinul statului.

Cel mai mare loc de joacă din ţară, aflat în Braşov, are 70 de angajaţi. Zilnic intrau aici 3.000 de oameni. Din lipsă de clienţi, până la finalul lunii, va fi închis. Patronul nu-şi concediază personalul. A reprogramat toate evenimentele din martie şi aprilie pentru lunile de vară şi le-a oferit angajaţilor două variante.

Robert Frunzesc, director de marketing: "Cei care au avut şi au vrut au putut să îşi ia concediu de odihnă, iar ceilalţi concediu fără plată."

La o pensiune din Braşov, cu 7 angajaţi, este pustiu. Patronul le mai poate da oamenilor lefurile doar o lună.

Gigi Dogaru, patronul pensiunii: „Dacă mai vine un rând de salarii nu mai am! Statul ar trebui să intervină, să taie taxele astea pe care nu ai de unde să le plăteşti. Eu nu pot să le dau concediu fără plată, că ăla e fără bani şi atunci ei ce fac? Unde se duc?"

Şi în Poiana Braşov 85% dintre rezervări au fost anulate, iar hotelierii susţin că sunt aprope de colaps.

Gabriel Roșca, managerul hotelului: "Ce ar însemna să le întorc spatele? După inevstiție, cel mai important este angajatul. Nu vom putea susţine salariile cu atât de multe anulari."

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, le-a cerut angajatorilor să nu apeleze din prima la clauza de forţă majoră din contractele de muncă, pentru că îi lasă pe oameni fără niciun venit, de pe o zi pe alta.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: "Șomajul tehnic face ca o anumită perioadă, până se redresează entitatea respectivă, persoană să fie în situaţia în care să-şi primească o parte din salariu - 75%."

La un aquapark din Oradea - cel mai mare din vestul României - managerii au o altă strategie. Chiar dacă au sistat activitatea, îşi păstrează toţi angajaţii şi îi pun să facă curăţenie generală.

Liviu Andrica, director Agenţia Domeniului Public Oradea: De peste 3 ani, 3 ani jumate, noi nu am oprit nicio zi aquaparcul. E, într-un fel, şi binevenită această perioadă pentru a îmbunătăţi condiţiile.
Reporter: Deci nu se pune problema să daţi oameni afară.
Liviu Andrica: Nu dăm afară pe nimeni.

La Aeroportul din Timişoara, traficul aerian s-a redus considerabil, aşa că măsurile pot duce şi la restructurări de personal.

VIDEO PROTVPLUS.RO