Proteste la Arad, Timisoara si Cluj impotriva gazelor de sist

proteste, gaze de sist, Timisoara

Circa 2.000 de persoane participa, duminica dupa-amiaza, la Arad, la un protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist.

In Piata Avram Iancu din municipiul Arad s-au adunat, incepand cu ora 15.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoriatea venind din orasele si comunele din judet, unde in ultimele trei luni au fost organizate, in fiecare duminica, actiuni similare, dar de mai mica amploare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre participanti se numara primari din judet si oameni de afaceri, in special din sectorul agricol, care tin discursuri pe o scena amplasata in Piata Avran Iancu, avertizandu-i pe cei prezenti asupra presupuselor riscuri pe care le prezinta tehnologia explorarii si exploatarii gazelor de sist.

In discursuri, organizatorii actiunii reclama ca substantele folosite in tehnologia de valorificare a gazelor de sist sunt daunatoare mediului si sanatatii populatiei.

"In vestul tarii, avem cel mai fertil teren agricol, iar Aradul s-a dovedit stiintific ca are cea mai buna apa potabila din tara. Avem obligatia fata de copiii nostri sa protejam aceste resurse valoroase", a declarat Dimitrie Musca, presedintele Combinatului Agro-Industrial Curtici, cel mai mare din vestul tarii.
Participantii au steaguri si pancarte cu mesaje privind protejarea mediului si impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist.

Citește și
protest
Protestele, reluate in Capitala. 200 de oameni au manifestat contra explorarii gazelor de sist si a proiectului Rosia Montana

Actiunea este autorizata sa se desfasoare pana la ora 19.00, timp in care manifestantii vor participa si la un mars prin centrul orasului, pe un traseu cuprins intre Teatrul de Stat, Primaria Arad si Catedrala Arhiepiscopala.

Unii dintre participantii la protest au declarat ca temerea cea mai mare care i-a determinat sa vina la actiune este aceea ca firmele care au obtinut autorizatii pentru explorarea resurselor conventionale - gaze naturale si petrol - se folosesc de acestea pentru a cauta gaze de sist in Campia de Vest si in perimetrul orasului Curtici.

"Eu locuiesc in Seitin, langa granita cu Ungaria, si in ultimele saptamani am vazut pe terenurile agricole unde au inceput explorari ca vin cisterne de mare capacitate si pompeaza ceva lichid in sol. Din cate stim noi, ca in zona au mai fost sonde petroliere, niciodata nu s-a pompat ceva in pamantul nostru", a declarat Maria Ioanas, unul dintre participantii la protest.

Actiunea este supravegheata de aproximativ 200 de jandarmi, politisti si politisti locali, fara a se inregistra incidente pana la ora transmiterii acestei stiri.

Prefectura Arad a anuntat, in mai multe randuri, in ultimele luni, prin comunicate de presa ca raspuns la actiunile de protest organizate in localitati din judet, ca in Arad nu au fost acordate licente sau autorizatii pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Actiuni similare au loc, duminica dupa-amiaza, si la Cluj-Napoca si Timisoara.

Astfel, peste 100 de persoane protesteaza, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Oamenii s-au adunat in jurul orei 15.00 si au bannere cu mesaje precum "Stop fracturarii hidraulice", "Stop exploatarii gazelor de sist", "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Pe intreg cuprinsul tarii, impotriva fracturarii", "Jos Basescu, Ponta si Antonescu", "Stop otravirii Romaniei" si "Fracturarea hidraulica pentru gazele de sist inseamna moarte".

De asemenea, ei scandeaza "Refuz, rezist, nu vreau gaze de sist", "Apa curata, nu poluata", "Vrem natura, nu fractura", "Uniti, salvam toata Romania".

"Protestam fata de fracturarea hidraulica pentru gazele de sist, care este o metoda foarte periculoasa pentru mediu, perimetrele concesionate pentru explorare fiind uriase, acoperind doua treimi din cuprinsul tarii. De asemenea, protestam si fata de teoria aberanta potrivita careia cei care se opun fracturarii hidraulice ar atenta la siguranta energetica a Romaniei. Oricine isi poate da seama ca producem mai mult gaz decat consumam", a spus Cornel Valcu, unul dintre participanti.

Protestul de la Cluj-Napoca nu este autorizat.

La Timisoara, aproximativ 100 de persoane din municipiu si din localitati situate in apropiere protesteaza, de la ora 15.30, in Piata Victoriei, unii batand in tobe, iar altii fluierand.
Participantii au pancarte cu mesaje precum "Da, ne pasa! Pungesti, Mosna. Solidaritate!", "Nu vrem fracturare hidraulica.

Vrem o panza freatica curata!" sau "Iubesc Romania, nu vreau gaze de sist".

Protestul de la Timisoara este autorizat sa se desfasoare pana la ora 19.00.

Si la Bucuresti, peste 100 de persoane participa duminica dupa-amiaza, in Piata Universitatii, la un protest autorizat fata de extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, ei cerand interzicerea prin lege a acestei metode.

Protestul este organizat de mai multe ONG-uri care au declarat 6 aprilie "Ziua nationala de protest impotriva fracturarii hidraulice". Mobilizarea s-a facut atat prin intermediul retelelor de socializare, cat si prin afise lipite in locuri publice.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Traian Basescu vrea ca Romania sa mearga pe urmele Japoniei.
Traian Basescu vrea ca Romania sa mearga pe urmele Japoniei. "As valorifica inteligenta din tara noastra"

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romania are o resursa mult mai valoroasa decat aurul de la Rosia Montana si decat gazele de sist, si anume inteligenta.

Protestele, reluate in Capitala. 200 de oameni au manifestat contra explorarii gazelor de sist si a proiectului Rosia Montana
Protestele, reluate in Capitala. 200 de oameni au manifestat contra explorarii gazelor de sist si a proiectului Rosia Montana

Protestele au continuat duminica seara pe trotuarul din fata Teatrului National, unde s-au adunat aproximativ 200 de manifestanti.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.