Traian Basescu vrea ca Romania sa mearga pe urmele Japoniei. "As valorifica inteligenta din tara noastra"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca Romania are o resursa mult mai valoroasa decat aurul de la Rosia Montana si decat gazele de sist, si anume inteligenta.

Acesta a adaugat ca ar trebui ca tara noastra sa urmeze exemplul Japoniei, care a pus accentul pe inteligenta poporului, potrivit Mediafax.

Basescu a precizat, in discursul rostit la gala de premiere a castigatorilor Maratonului de Programare organizat la Brasov de Universitatea "Tansilvania", ca informatizarea tarii este una din solutiile de recuperare rapida a decalajelor rapide dintre Romania si statele vechi membre ale UE, transmite.

"Un astfel de eveniment intamplat la Brasov, aflandu-se la prima editie, eu fiind la ultima editie, nu putea sa ma lase in afara interesului de a participa la aceasta ceremonie, pentru ca astazi dascalii dumneavoastra vor pune laurii pe capul castigatorilor. Este un eveniment care arata doua lucruri: inteligenta si generozitate. Inteleg ca programele pe care le-ati realizat vor fi daruite Uniunii Europene pentru a fi distribuite in orice stat al UE", a spus presedintele in discursul rostit in fata studentilor.

El a subliniat ca in Romania exista conditii ca o industrie IT sa se dezvolte in cele mai bune condiiti si ca Romania are "toate ingredientele sansei de a valorifica inteligenta romaneasca".

Citește și
Gigi Becali, Traian Basescu si George Copos
Traian Basescu i-a dat raspunsul lui Gigi Becali. Decizia luata despre gratierea patronului Stelei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Avem un sistem internet care este printre cele mai performate din lume din punct de vedere al vitezei, suntem, din cate stiu, in primele cinci tari din lume si cred ca nu este gresit. Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil si avem cel mai important lucru: inteligenta si placerea tinerilor romani de a se afla in fata unui calculator. Cred ca 90 la suta dintre romani, daca le pui in fata o sapa si un calculator, vor prefera sa se aseze in fata calculatorului si inseamna ca nativ ne indreptam catre o munca intelecutala, catre valorificarea inteligentei si mai putin catre dat cu sapa, ceea ce nu-i cel mai rau lucru. Slava Domnului ca avem 10 la suta care se indreapta si catre dat cu sapa", a mai spus presedintele. Basescu a dat ca exemplu si faptul ca Romania are cel mai mare numar de start-up-uri, de firme nou-infiintate de tineri.

Basescu vrea o mai buna valorificare a inteligentei

"Deci stim sa pornim o mica afacere si atunci as valorifica aceasta resursa care este mult mai valoroasa si decat aurul de la Rosia Montana, si decat gazele de sist: inteligenta. Avem o proba in lume. O tara cu zero resurse, Japonia, unde a putut sa ajunga folosind inteligenta acelui popor. Avem si noi si sansa sa avem aceasta avere uriasa, inteligenta romanilor in general si a tinerilor in special, pasiunea lor pentru aceasta minune a tehnicii care inseamna informatica si tot ce tine de informatizare si avem si banii de care avem nevoie, totul este sa-i luam.

Eu vad Romania capabila sa-si valorifice resursa de inteligenta pe care o au generatiile tinere si sa ajunga unul din campionii modernizarii. Sigur sunt multi dintre aceia care spun ca Romania trebuie sa devina peste noapte a saptea putere economica a UE. Este greu pentru ca avem un PIB mult prea mic fata de primii 15, dar putem foarte bine sa devenim campioni in acest domeniu. Iar apelul meu catre toate institutiile statului, in mod deosebit catre mediul universitar este: valorificati banii pe care ii avem de la UE pentru a pune in valoare inteligenta studentilor pe care ii avem la cursuri" a spus Basescu.

Traian Basescu a precizat ca Romania este o tara, datorita resursei umane pe care o are, in care "nicio mare companie IT nu si-a permis sa nu existe, sa nu aiba un centru macar national daca nu regional, ceea ce arata ca marile firme IT vin ele acolo unde exista resursa umana si talentul, pentru ca este indiscutabil confirmat de oricine din aceasta lume a inteligentei ca Romania este un mare furnizor de inteligenta".

El a dat ca exemplu companiile Oracle, IBM, Intel si Amazon. "In ceea ce priveste aceasta industrie, as vrea sa dau un exemplu pe care il stiu din discutiile directe cu Oracle. Au pornit de la zece angajati in Bucuresti si in momentul de fata au 2.200 de tineri romani selectati din universitati si din licee de informatica, iar Romania a devenit cel mai mare exportator de software-uri industriale dupa Oracle SUA", a mai spus Basescu.

Potrivit presedintelui, problema este ca valorificarea inteligentei necesita bani, pe care insa Romania ii are la dispozitie in acest moment. "Avem 106 milioane de euro care trebuie cheltuiti in doi ani, 2014 si 2015, in programul de creare de locuri de munca pentru tineri. Ar fi o eroare si o pierdere imensa daca Romanai n-ar utiliza cei 106 milioane de euro pe care ii are de la Comisia Europeana pentru a-i pune la dispozitia tinerilor. Mai este o alta resursa de 450 milioane de euro tot pentru acest exercitiu bugetar, destinata persoanelor defavorizate, iar Romania, prin structura somajului, are cea mai mare parte a celor 7,2% someri formata din tineri. Deci e o alta resursa din care cel putin jumatate ar putea fi alocata tinerilor", a mai spus seful statului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Traian Basescu participa la
Traian Basescu participa la "Maratonul IT" de la Brasov. 10 echipe de studenti incearca sa creeze un soft

Presedintele Traian Basescu se va afla, sambata, la Brasov, unde va participa, in jurul orei 13.00, la "Maratonul IT" organizat de Universitatea "Transilvania" din Brasov.

Traian Basescu i-a dat raspunsul lui Gigi Becali. Decizia luata despre gratierea patronului Stelei
Traian Basescu i-a dat raspunsul lui Gigi Becali. Decizia luata despre gratierea patronului Stelei

Presedintele Traian Basescu a decis, vineri, neacordarea gratierii individuale lui George Becali ca urmare a analizarii dosarului de gratiere a acestuia, decizie transmisa solicitantului.

Presedintele Traian Basescu, despre gratieri:
Presedintele Traian Basescu, despre gratieri: "Ne trebuie si o cultura a justitiei"

Presedintele Traian Basescu a declarat ca romanilor inca le lipseste o cultura a justitiei, in conditiile in care prea multe institutii isi permit sa nu aplice hotarari judecatoresti.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.