Proteste in centrul orasului Sacele. Ciobanii au venit cu turmele de oi in fata primariei: "Mandri ca suntem mocani"
Protest inedit, marti dimineata, in centrul orasului Sacele, din judetul Brasov. Nemultumiti de felul in care se impart pasunile, ciobanii si-au manat turmele in fata primariei.
Oamenii spun ca au aparut ca din senin fermieri din alte zone, care si-au facut mutatie in oras, si cresc artificial tarifele la licitatiile organizate pentru pasunile comunale - care, si asa, sunt insuficiente.
Ciobanii din Sacele au aflat ca numarul crescatorilor de oi inregistrati la primarie s-a triplat peste iarna. Si banuiesc ca este vorba despre speculanti care si-au facut mutatie la oras doar ca sa inchirieze terenuri si sa obtina subventii.
Ion Cioaca, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi din Judetul Brasov: "Rezolvarea este sa dea prima data pasune la oierii adevarati din Sacele, care sunt adevarati oieri, nu care au veit de acum o luna sau chiar jumatate de an, care au venit doar ca sa-si inscrie animalele aicea si sa ia pasune."
In Sacele, oieritul are traditie de sute de ani, iar ciobanii din localitate, numiti mocani, reprezinta o comunitate inchegata cu traditii si obiceiuri aparte. Mocanii au 5000 de oi si 300 de vaci si spun ca nu mai e loc si pentru altii.
Gheorghe Muntean, cioban: "Mai suntem doar o mana de mocani in Sacele, care suntem cu traditie in oierit. Am ajuns ca sa nu mai putem fi nici macar ciobani, sa nu mai putem fi, ca daca ramanem si fara pasunile astea nu stiu ce mai putem face".
Sorin Stoian, cioban: "De 5 luni batem drumurile, am investit in berbeci, in genetica, in animale sa fim si noi undeva, ca suntem mandri ca suntem mocani, dar suntem ultimii, garantam asta".
Primarul spune ca solutia ar fi ca alocarea terenurilor sa se faca si in functie de numarul de ani de oierit continuu pe pasunile orasului.
Nistor Radu Florea, primarul Municipiului Săcele: "Vom trimite un fax care Ministerul Agriculturii sa vedem daca primim precizari clare si o sa adunam consiliul local, ca sa modificam caietul de sarcini ca sa beneficieze crescatorii de animale".
Primaria Sacele administreaza peste 1800 de hectare de pasuni comunale.